Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Timpe Roschier (cirrus_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.12.2004


> Olisi kiva saada vertailutietoa 3 v. takaiseen Janikaan. Millaisia
> tuulennopeuksia silloin mitattiin (sisämaassa)?

Ilmatieteen laitoksen sivulla
http://www.fmi.fi/saa/tilastot_21.html#7 sanotaan:

Marraskuun 2001 Pyryn ja Janikan päivien myrskyt on tutkittu

Suuria vahinkoja syntyi, kun marraskuussa 2001 kaksi voimakasta ja syvää matalapainetta liikkui Suomen yli. Ensimmäinen tuli 31.10.2001 ja sen jälkipuolen pohjoissuunnan myrskypuuskat 1.11.2001 aiheuttivat vahinkoja maan länsi- ja eteläosassa. Pyrynpäivän myrskyssä sisämaassa 10 minuutin keskituulen nopeudet olivat kovimmillaan (14-18 m/s). Järvialueilla sijaitsevat tuulenmittausasemilla havaittiin keskituulen nopeuksina jopa 16 - 22 m/s. Esimerkiksi Tampereen Siilinkarilla keskellä Näsijärveä suurin pohjoisesta puhaltanut 10 minuutin keskituulen nopeus oli 22 m/s. Tämän myrskyn aiheuttamat vahingot painottuivat pääosin Pirkanmaalle, Hämeeseen ja Itä-Hämeeseen sekä Uudellemaalle.

Janikan päivänä, 15.11.2001 alkanut ja osittain seuraavana päivänä 16.11.2001 jatkunut matalapaineen aiheuttama myrskytilanne aiheutti erityisesti maan keskiosassa, Päijänteen lähikunnissa ja Uudellamaalla laaja-alaisesti puunkaatoja ja muita aineellisia vahinkoja. Länsi-Suomen sisämaan mittausasemilla 10 minuutin keskituulet olivat voimakkaimmillaan kovia (14 - 20 m/s). Suurimmat vahingot aiheuttaneet lyhytaikaiset pohjoistuulen puuskat olivat hyvin voimakkaita. Puuston laaja-alaista vaurioitumista tapahtui, kun myrskypuuskat olivat jopa 30 - 50 m/s suuruusluokkaa. Janikan yhteydessä esiintynyt puuskaisuus oli luonteeltaan hyvin ainutlaatuinen.

Myrsky- ja tuulitilastoista voit tiedustella Ilmastopalvelusta.

-- 
Keli kuin keli, aina nousee - LimaKilo Crew

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html