Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 02.11.2004


Vesitilanne/Lokakuu oli vähäsateinen, vedet olivat tavallista lämpimämpiä
-

Lokakuu oli keskimääräistä vähäsateisempi. Laajoilla alueilla satoi vain puolet keskiarvosta. Järvien pinnat olivat maan itä- ja keskiosassa yleisesti keskiarvon yläpuolella, muualla vedenkorkeus vaihteli keskimääräisen molemmin puolin. Virtaamat olivat keskimääräisiä lokakuun arvoja suurempia. Pienissä pohjavesimuodostumissa veden pinta oli keskiarvon yläpuolella. Vesistöt olivat etenkin maan etelä- ja keskiosassa tavallista lämpimämpiä.
Lokakuussa satoi pääosin tavanomaista vähemmän. Vain etelärannikolla satoi keskimääräisesti, eli 60-65 mm, muualla pääosin 25-50 mm. Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa satoi yleisesti 30-40 % tavallista vähemmän, pohjoisessa vain puolet keskiarvosta.
-

Keski- ja Pohjois-Lapissa satoi lunta kuun loppupuolella. Lokakuun lopussa lunta oli Pohjois-Lapissa 10-20 cm ja Keski-Lapissa vajaat 10 cm.
-

Kuun lopussa vedenpinnat olivat maan itä- ja keskiosassa yleisesti keskimääräisen yläpuolella, muualla ne vaihtelivat keskiarvon molemmin puolin. Pohjois-Suomessa vedenkorkeudet ovat kään-tymässä talven tulon myötä laskuun. Suurimpien jokien keskivirtaamat olivat lokakuussa tavallista isompia. Rannikon pienissä joissa virtaamat olivat lokakuussa keskiarvon tuntumassa.
-

Lämpimistä vesistöistä haihtui lokakuussa ajankohdan keskiarvoa enemmän. Maahaihdunta oli maan etelä- ja keskiosassa 10-30 mm, Lapissa pääosin alle 10 mm.
-

Pienissä pohjavesimuodostumissa veden pinta oli lähes koko maassa 10-40 cm ajankohdan kes-kiarvoa korkeammalla. Osassa suuria pohjavesimuodostumia pohjaveden pinta nousi hieman.
Maa routaantui hieman pohjoisimmassa Lapissa, muualla oli sulaa.
-

Vesistöjen lämpötila oli lokakuussa pääosin keskiarvoa korkeampi. Vedet jäähtyivät kuun aikana 4-9 astetta. Lokakuun lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 3-7 astetta. Suu-ret järvet, kuten Saimaa, Päijänne ja Kallavesi, olivat vielä keskiarvoa lämpimämpiä. Lapissa lam-met ja pienet järvet olivat jäässä kuun loppuessa.
-

Ennuste: Syksyn sateet pitävät Vuoksen vesistön suuria järviä Pielistä, Kallavettä ja Saimaata keskimääräistä korkeammalla loppusyksyn ja alkutalven. Saimaan pinnan nousua hillitään lisäjuoksutuksilla, jotka on aloitettu elokuussa ja joita jatketaan ainakin loppusyksy ja alkutalvi. Saimaalla on 1.11. lisätty juoksutusta 800 kuutiometristä sekunnissa 850 kuutiometriin sekunnissa. Pielisen poik-keusjuoksutus sekä Kallaveden lisäjuoksutus lopetettiin noin viikko sitten, mikä auttaa Saimaan vedenkorkeuden nousun pysäyttämisessä. Vuoksen virtaamat pysyvät koko syksyn ja talven keski-määräistä suurempina.
-

Päijänteen vedenpinta pysyy keskimääräistä ylempänä ja juoksutus sekä Kymijoen virtaama keskimääräistä suurempana syksyn ja alkutalven. Tilanne on sama lähes kaikissa Kymijoen suurissa järvissä. Kokemäenjoen vesistössä Vanajan, Ruoveden, Näsijärven ja Pyhäjärven pinnat pysyvät ajankohdan keskimääräisellä tasolla, mutta vesistön itäosan luonnontilaiset järvet jäävät alkutalveksi tavallista korkeammalle kesän ja syksyn sateiden takia. Vesistön pääuoman Kokemäenjoen virtaamat pysyvät syksyn ja alkutalven keskimääräisinä.
-

Etelä-Suomessa Lohjanjärven ja Säkylän Pyhäjärven pinnat pysyvät talvella lähellä ajankohdan keskiarvoa.
Pohjanmaalla Lappajärvi ja Pyhäjoen Pyhäjärvi jäävät normaalia korkeammalle talveksi. Tekojärvet Uljua, Hautaperä, Hirvijärvi ja Kalajärvi pidetään ajankohdan kesimääräisellä tasolla syksyn ja talven. Tekojärvet lasketaan kevääksi alarajalle kevättulvaa varten. Oulujoen ja Iijoen vesistöjen järvet lähenevät talven aikana ajankohdan keskiarvoja samoin kuin näiden jokien virtaamat.
-

Lapissa Lokka, Porttipahta ovat lähes saavuttaneet ajankohdan keskiarvon ja Kemijärvi on täytty-nyt. Järvet pysyvät ajankohdan keskimääräisellä korkeudella talvella, jolloin ne lasketaan alarajalle. Inarin vedenpinta pysyy alkutalvesta keskimääräistä korkeammalla. Lapin jokien virtaamat pysyvät lähellä ajankohdan keskiarvoja.
-

LISÄTIETOJA:
Jatkuvasti päivittyvää tietoa vesitilanteesta on saatavilla seuraavilta internet-sivuilta:
http://www.ymparisto.fi/vesitilanne
http://www.ymparisto.fi/vesistoennusteet Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) hydrologian yksikkö Vesitilanne yleensä:
Erikoistutkija Marja Reuna, puh. (09) 4030 0553, Marja.Reuna_ät_ymparisto.fi Hydrologi Johanna Korhonen, puh. (09) 4030 0556, Johanna.Korhonen_ät_ymparisto.fi
Hydrologi Esko Kuusisto, puh. (09) 4030 0566, Esko.Kuusisto_ät_ymparisto.fi Hydrologi Bertel Vehviläinen, puh. (09) 4030 0562, Bertel.Vehvilainen_ät_ymparisto.fi
Pohjavesi ja routa:
Geohydrologi Risto Mäkinen, puh. (09) 4030 0519 ja 040 740 2549, Risto.P.Makinen_ät_ymparisto.fi
Ennusteet:
Bertel Vehviläinen, puh. (09) 4030 0562, 040 561 5533, Bertel.Vehvilainen_ät_ymparisto.fi
Alueellisia tietoja antavat alueelliset ympäristökeskukset: www.ymparisto.fi > Alueelliset ympäristökeskukset SYKEn viestintäyksikkö
Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE, puh. (09) 4030 0707, 040 740 2186, ulla.sonck_ät_ymparisto.fi

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html