Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 01.11.2004


Lokakuu tavanomaista aurinkoisempi ja kuivempi

 Helsinki,

  1. 11. (STT)
  Päättynyt lokakuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan tavallista aurinkoisempi. Lisäksi suuressa osassa maata satoi vain vähän.

Lokakuussa paljon huomiota saivat osakseen myös ukonilmat, koska ukkosia ei esiinny kovin usein näin myöhään syksyllä. Esimerkiksi maan etelä- ja keskiosissa salamoi 7. lokakuuta puolen päivän jälkeen, ja vielä saman illan ja seuraavan yön aikana elosalamat välkkyivät voimallisesti Suomenlahdella.

Ukkosta esiintyi myös 22.-23. lokakuuta Varsinais-Suomessa ja 23. lokakuuta pääkaupunkiseudulla.

Lokakuun puolivälin jälkeen Pohjois-Lapissa satanut lumi on pysynyt, ja kuun lopussa siellä maata peitti laajasti 10-20 sentin lumikerros. Keski-Lapissa lunta on vajaa kymmenen senttiä.

Kevyttä lunta sateli lisäksi 31. lokakuuta myös muun muassa Lapin läänin eteläosassa ja Oulun läänissä.

Lämpimintä Kotkassa,
kylmintä Sodankylässä

Aurinko helli suomalaisia lokakuussa 60-110 tuntia, mikä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan 10-30 tuntia keskimääräistä enemmän. Kuun puolivälissä aurinko mollotti yli viikon ajan suuressa osassa maata.

Kuukauden sademäärä oli yleisesti vain 25-45 milliä, ja laajoilla alueilla satoi noin puolet lokakuun keskimääräisestä sademäärästä. Vain etelärannikolla kertyi tyypillinen määrä, 60-65 milliä.

Lämpötiloiltaan lokakuu oli maan eri puolilla hyvin keskimääräinen. Kuukauden lämpötila oli etelä- ja keskiosassa 3-7 ja Oulun läänissä 1-3 astetta. Lapin läänissä keskilämpötila vaihteli nollan molemmin puolin.

Lokakuun korkein lämpötila, 15,9 astetta, mitattiin Kotkan Rankissa 7. lokakuuta. Kylmintä oli puolestaan Sodankylän Vuotsossa, missä mitattiin 22 pakkasastetta 30. lokakuuta.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html