Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 15.10.2004


_ät_stt 061 3 ko

Ukkoset sijoittuvat syksyllä iltaan

 Helsinki,

  1. 10. (STT)
  Ukkoset ajoittuvat syksyllä illemmaksi, koska lyhenevän päivän takia ukkosen kehitys alkaa myöhemmin.
  • Suomenlahdella välähti illalla 7. lokakuuta muutaman tunnin aikana noin 400 salamaa, joiden välke näkyi kymmenien kilometrien päähän. Elosalamat herättivät tuolloin runsaasti huomiota, kertoo tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi Ilmatieteen laitoksesta.

Runsaimmat ukkoset esiintyvät kuitenkin kesä-heinäkuussa. Syksymmällä illan ja yön pimeys on paljon syvempää ja välähdykset voivat näkyä kauaskin, mutta jyrinää ei pitkän matkan takia kuulla. Tällöin puhutaan elosalamoista.

Loppukauden ukkoset sijoittuvat tyypillisesti merelle, sillä syksyllä meri pysyy lämpimänä, eikä se myöskään jäähdy yöksi kuten maanpinta. Toisin syksyllä mantereellakin esiintyy silloin tällöin merkittäviä yöllisiä ukkosia, ja sopivan kaukaa katsottuna ne näkyvät niin ikään elosalamoina.

Paikannustulosten mukaan elokuun loppuun mennessä koko kesän salamamäärä oli lähellä pitkäaikaista keskiarvoa.

Ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön uuden Vaisalan valmistaman salamanpaikantimen keskusyksikön, jonka erityisominaisuus on sen kyky hyödyntää kahden ohjelmistoitaan erilaisen anturin tietoja. Laitoksen salamapalvelu paranee muutoksen ansiosta laadultaan erityisesti Etelä-Suomessa, Baltiassa ja Pietarin alueella.

#10:43#

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html