Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.10.2004



Moi,

Noh, ei se nyt niin kovin pitkään ole tällä kertaa köhinyt. Maanjäristykset alkoivat nyt Syyskuun lopulla, siinä 25:n päivän tienoilla, ja muistaakseni ensimmäinen höyrypurkaus tuli viime viikonloppuna. Tilanne on joka tapauksessa varsin mielenkiintoinen, sillä lisääntyvästä vulkaanisten kaasujen määrästä, kraaterin pohjalla olevan jäätikön halkeamien suurenemisesta, kraaterien pohjan muodonmuutoksesta ja pohjalle syntyneestä pienestä "kiehuvasta" järvestä päätellen magmaa todellakin on nousemassa kohti pintaa. Ihan oikea uutta sisältävä purkaus näyttää melkein todennäköiseltä, mutta käsittääkseni on aika turha odottaa mitään ns. suurta purkausta. Tilastot ovat suht. vahvasti suurta räjähdysmäistä purkausta vastaan, koska viimeisestä sellaisesta on vain reilu 20 vuotta aikaa. Lähes aina tulivuoret vaativat vähintää 100 vuotta, usein jopa tuhansia vuosia, ennenkuin seuraava VEI 5 tai suurempi purkaus on ohjelmassa. Tosin, kyllä poikkeuksiakin on, mutta ne ovat kyllä hyvin harvinaisia. Encyclopedia of volcanoes opuksen mukaan 1800 ja 1900 lukujen 16:stä voimakkaimmasta purkauksesta vain 5 tuli vuorista, joiden tiedettiin purkautuneen historiallisena aikana. Mitä rajumpi purkaus, sitä todennäköisemmin purkaus näyttää olevan ensimmäinen useisiin satoihin tai tuhansiin vuosiin. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että yleensä ennen kunnon mossahdusta on unta vedetty palloon oikein huolellla.
Tosin, St. Helens on kaskadien aktiivisin tulivuori ja jo muinaiset intiaanit tunsivat sen varsin äkäisenä tapauksena. Sen on jo aiemmin ollut väkivaltaisten purkausten runtelema, josta se on sitten kasvanut kaunokaiseksi ja sitten taas revennyt ja raunioitunut.

Katsotaan mitä tapahtuu ja voivathan tilastotkin joskus ehkä pettää...voivathan...

terveisin,
Tom E

> Kiitti vinkistä!
>
> Joo niinhän se on köhinyt jo vissiin pidempäänkin.
> Väki oli observatoriosta evakuoitu jo 2.10.
>
> -Keke-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html