Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Riikka Kupsala (riikka.kupsala_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.08.2004



Hep!

Olin myös todistamassa Pohjanmaan eilisiä ukkosia. Puolenpäivän jälkeen olin matkalla Seinäjoelta Kurikkaan. Etelätaivaalla näkyi tumma pilvimassa, mutta en heti arvannut sen olevan ukkosmyräkkä. Poikakaverini kuitenkin havaitsi salaman ja aloin heti innoissani tarkkailla pilveä. Pilvi lähestyi nopeasti - olimmehan matkalla suoraan sen alle. Ilmajoen paikkeilla - n. klo 12.30 - alkoi sataa. Salamat välkkyivät, mutta en nähnyt niitä, kun taisimme olla aivan siinä alla. Jyrinää ei kuulunut, koska sade piiskas auton ikkunoita sen verran lujaa. Käänyttäessä 67:lta valtatie 3:lle ukkoskeskus alkoi jo jäämään taakse. Siinä kohdin pilvi leimautti kaksi vierekkäistä maasalamaa jonkin matkan päässä. Tämän jälkeen ei auttanut muu kuin vilkuilla taaksepäin, jotta olisin nähnyt lisää salamointia. Kurikkaan saavuttaessa huoltoasema st1 valoristeyksen kohdilla leimahti jälleen kaksi maasalamaa. Toisen näin minä - auton oikealla puolella - ja toisen pokakaverini auton etulasista. Se oli komea salama ja aika lähellä vielä.

Määränpäässä Kurikan Kankaankylässä ukkonen oli jo väistynyt, mutta kuulimme sen olleen siinä kohdin päällä n. puolisen tuntia sitten. Salamointi oli kuulemma ollut kovaa. Iskuja oli ollut melkein joka puolella.

Uutta jyrinää alkoi kuulua siinä klo 13.00 aikaan. Menin tähyilemään salamoita, mutta pieni ukkossolu oli aika laiskanlainen ja se näytti muutenkin tyrehtyvän. Klo 13.10 alkoi kaakosta nousta savua. Täytyihän sitä mennä katsomaan, mikä siellä palaa. Kurikan Syväojankylässä oli autiotalo syttynyt palaamaan - oletettavasti salaman iskusta.

Päivän aikana Kurikka kohtasi muutaman muunkin ukkossolun klo 15 - 17.30 välillä. Kankaankylää ne eivät kuitenkaan ylittäneet.

Päivän kruunasi vielä upea alasinpilvi, jonka näimme matkalla Vaasaan.

Riikka

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html