Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 21.08.2004



Hei!

Muutamia huomioita ja kommentteja havaintojen kirjaamisesta jaoston myrskyhavaintokantaan.

  • * *

Ensin täytyy todeta, että ilahduttavan aktiivista on ollut raportointi. Toki RaPu-projekti on lisännyt muidenkin kuin Rae- ja puuskahavaintojen kirjausta. Jonkun verran kuulee listalla ja ircissä kuitnekin havainnoista, jotka olisi voinut kirjata muistiin.

Toki havaintokannassa on joissakin kategorioissa melko kovat kriteerit sille, mitä kirjataan... Tämä saattaa rajoittaa havaintojen kirjaamista.

  • * *

HAVAINNOT JA HAVAITSIJAT Tärkeää: Havainnolla on aina havaitsija ja suhteellisen tarkka havaintopaikka. Eli (epämääräisiin) kuulopuheisiin perustuvia havaintoja EI TULE KIRJATA kantaan.

Mielellään itse näkisin myös, että havaitsijoilla on aina koko nimi esillä. Ei siis tyyliin "kaverit", "ihmisiä Pihtiputaalla" jne., eikä vain etunimillä.

Kavereiden ja tuttavien havaintoja voi kirjata edelleenkin. Ne ovat ihan hyvä lisä. Usein toki kannattaa varmistaa, että ao. henkilö suostuu tähän. Joskus joku haluaa pysyä nimettömänä. Jos kyseessä on arvokas havainto, silloin ehkä voidaan pitkin hampain myöntyä esim. pelkällä etunimellä merkitsemiseen.

Muiden havainnot kirjataan AINA henkilöiden omille nimelle, EI kirjaajan nimelle. Voidaan käyttää merkintää "Havaitsija: N N
(kirjasi M M)". Kirjaajan nimikään ei ole välttämätön, koska
havaintokanta tallentaa sen muistiin ja se näkyy havaintosivun alareunasta havaitsijan tunnuksena.

HAVAINTOPAIKAT Havaintopaikka tulisi merkitä muodossa "kunta, kaupunginosa/kylä, mahdollisen tarkempi paikka".. Havaintopaikat "kirkonkylän koulu", "terveyskeskus" eivät välttämättä sano ulkopaikkakuntalaiselle tai havaintojen käsittelijälle mitään. Jos tarvitaan tarkkaa paikkaa, niin nykyäänhän melkein kaikilla tönöillä on joku osoite.

ILMIÖN TUNNISTAMINEN Jos on epävarmaa, mistä ilmiössä havainnossa on kyse, kannattaa ehkä ensin kysellä listalla ta irkissä asiasta. Havaintokanta ei tällä hetkellä helposti anna korjata havaintoja jälkikäteen toiseen luokkaan. Tämäkin ominaisuus tullee toki joskus kantaan...

MYRSKYTUHOT Myrskytuhojen kirjauksessa on ollut epäselvyyksiä. Jälkikäteen havaitut myrskytuhot kirjataan VAIN JA AINOASTAAN luokkaan "myrskytuhot"
(tuulen tai salaman aiheuttamat). Ei siis kirjata syöksyvirtausta,
trombia tai muita suoria tuulia, ellei ole oltu ITSE PAIKALLA havaitsemassa  aiheuttanutta ilmiötä.

Myrskytuhohavainnossa on erikseen kenttä, johon voi kirjata sen ilmiön ja päivämäärän, jonka arvelee tuhojen aiheuttajaksi.

HAVAINTOJEN TÄYDENTÄMINEN Huomatkaa, että jälkikäteen on havaintoaan mahdollista täydentää, esim. kuvalinkein.

  • * *

Edellä esitetyt ohjeet voivat tuntua joistakin turhilta määräyksiltä, mutta kannattaa ymmärtää, että jossain määrin tehdyt havainnot ovat tutkimusmateriaalia, ja sellaisen tunnusmerkkinä on jonkinasteinen täsmällisyys, koskien erityisesti havaitsijaa, paikkaa ja tietenkin havaittua ilmiötä.

-VeikkoM-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html