Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.08.2004



Olli Haukkovaara:
> Asiasta keskusteltiin myös jenkkien listalla ja lopputulos on että ne
ovat aitoja mutta ilmeisesti kuvaaja tai kamera on säätänyt kuvaa hieman:

Laittaisin kommenttia tuonne Jenkkeihin takaisin, mutta en tiedä minne enkä oikein ehdikään, mutta tässä muutama mieleen tullut juttu. Toivottavasti tämä ei tästä enää paisu :)

Tässä vielä linkki niihin kuviin, joista nyt keskustellaan: http://www.hprcc.unl.edu/nebraska/june2004hastings-mammatus.html

Ihan yleisesti, kohinaa *voi* tulla näkyviin vaikka siitä syystä, että alkuperäisestä kuvasta on rajattu näkymään vain osa (vastaan digitaalista suurennosta). Esim. kuva 3 näyttää minun silmissäni tällaiselta jälkeenpäin rajatulta.

> There isn't a use to looking at the histograms now. They are changed
because he photoshopped!

No, katsoinpa histogrammeja kun kerran kiellettiin :) Veikkaisin että kameran automatiikka on ollut asialla enemmän kuin. Kuvien grammit ovat erittäin siistejä, mitään manipuloinnissa kertovaa raidoitusta (puuttuvia tasoja) ei näy. Myönnetään, että GIMPissä on melko pieni histogramminäyttö, eikä sillä näe kaikkia yksittäisiä tasoja. Toisaalta omalla kamerallani en koskaan saa noin tasaisia histogrammeja - siis kuvia, joiden grammit ovat noin siistejä. Mutta kamerani onkin halpa peruskamera.

Ja olipa käsittelyä missä hyvänsä, niin rakennukset ja maasto ei ole siitä kärsinyt, eli kovin suuresta venytyksestä ei liene kyse. Kokeilin vähentää gamma-korjausta hieman, ja pilvet vaalenivat sillä luonnollisemmiksi.

Ensimmäisen kuvan sävyt johtuvat (omien kokemusteni mukaan) kameran automaattisesta valkotasapainosäädöstä. Ilta-aurinko antaa kyllä tuollaista ruskehtavaa sävyä, että ei tuo väärin ole. Kontrasti taas on eri juttu.

> >...and, since there is no EXIF info at all in the file, I'm going to
guess that it was taken with a consumer end digital camera, not a professional camera. (High end pro cameras put EXIF info into the file -- time
> > taken, aperture settings, shutter speed, etc.)

Minulla on Olympus C-1 (1.3 mpix automaattinen "taskulomakuvakamera") ja se tallentaa paljon EXIF-tietoa kuvien mukana. En tiedä mikä digikamera *ei* tallentaisi.

> > the two stadium shots, you can see from the cloud configuration that
> > they're almost identical.
>
> Agreed. They are at the same time. So either a) they are photoshopped or b)
> his camera is really shitty and does auto-leveling inside the body

Eikös digikameran automatiikka olekaan hyvä asia? Digin dynamiikka ei yleensä ole hirmuinen, minkä vuoksi tasoja kannattaa prosessoida ennen kuvan tallentamista. Muuten kuvasta ei saa kaikkia sävyjä irti. Toisaalta, jos kamera tekee noin siistejä korjauksia (luonnollisen näköistä tai ei), se ei voi olla kovin "shitty".

Olipa kuvat säädetty missä tahansa, niin väritasapaino on luonnollinen (jos kontrastia vähennetään osaväreihin puuttumatta). Ainakin huipputasot (kirkkaimmat kohdat pilvessä, eli tuolla uurteissa) näyttävät suunnilleen samanalaisilta [kuvat 1 ja 2].   

> So now that I think about it... maybe the arguement really isn't about
> whether they photoshopped or not. Perhaps the real question who did the
> auto-leveling.

Kyllä. Täällä Suomessahan kysymys oli sentään vähän yleisemmällä tasolla, eli ovatko kuvat aitoja vai eivät.

Näistä kuvien muokkaamiseen liittyvistä asioista kannattaa keskustella ja ottaa oppia. Silloin tällöin tulee vastaan tapauksia (kuten tämä), jolloin kuvaa on osattava lukea "rivien välistä". Käytännössä koskaan ei ole tietoa siitä, miten esim. kuvan kontrasti poikkeaa luonnonoloista. Silloin tieto on kaivettava välillisesti, itse kuvasta. Se tapahtuu pääasiassa jokaisen henkilökohtaisten kokemusten perusteella. Tuollaista mammatusnäkymää en ole itse todistanut, joten en voi täysin tietää miten kuvia pitäisi tulkita.

Joskus kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa - paitsi myrskybongareiden kuvat, joista valtaosa ihmisistä ei ole edes kiinnostunut...

-- 
Sami "Some-E" Jumppanen
http://netti.nic.fi/~some-e/
http://www.mikseri.net/some-e


--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html