Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Jukka Salimäki (jukka.salimaki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.08.2004



Ilkasta otettuna:

"Pohjanmaa tulvi rajusti viimeksi 60-luvulla

SEINÄJOKI Tuuli-Maria Topelius

 Vilja maassa. vettä kellareissa, maanteitä poikki. Lista kuulostaa tutulta. Viime päivien tulvat ovat vahingoittaneet maakuntaa samoin kuin vuonna 1967, jolloin Etelä-Pohjanmaalla tulvi edellisen kerran rajusti.

Pohjanmaa tulvi kolmekymmentä vuotta sitten samoina elokuun päivinä kuin nytkin. Samalla rajumyrsky katkoi puita ja aiheutti sähkövaurioita.

Mittausten mukaan Etelä-Pohjanmaalla satoi tuona aikana 112 millimetriä, joka oli viidennes oletetusta koko vuoden sademäärästä. Ennätyksiä rikottiin muun muassa Ylistarossa, jossa vettä tuli 134 millimetriä. Aiempi ennätys oli vuodelta 1948, jolloin vuorokauden kuluessa satoi 44 millimetriä.

Viemärit eivät pystyneet vetämään läheskään kaikkea sademäärää, joten se nousi tulvimaan teille, taloihin ja pelloille.

Maakunta kärsi suuria vahinkoja. Pahimmat tulva-alueet olivat Vöyri, Oravainen, Ylistaro, Ilmajoki, Seinäjoki, Nurmo, Lapua, Kauhava, Ylihärmä ja Alahärmä. Palokunnat kävivät pumppaamassa vettä pois kaikkialta maakunnasta.

 VAHINGOT. Lapuanjoen tulvien takia keskustan talojen kellarit ja pellot täyttyivät vedestä. Myös Alahärmän pelloilla laiduntaneet lehmät olivat utareitaan myöten vedessä ja jouduttiin kuljettamaan traktoreilla navettoihin.

Samaan aikaan vesi motitti Ylihärmän täydellisesti. Tiet olivat joka suunnasta tukossa. Muun muassa kirkonkylästä Alahärmään vievä tie oli poikki, koska se oli muuttunut Alahärmässä Kurjenluhdan kohdalla puolen kilometrin pituiseksi kahluualtaaksi.

Seinäjoella Lapuantien alikäytävässä vettä oli liki kaksi metriä. Lisäksi kantatie 67 oli poikki tielle nousseen veden takia. Tulvat aiheuttivat paljon muitakin vahinkoja. Lisäksi metsää kaatui rajun ukkosmyrskyn seurauksena joka puolella maakuntaa katkoen puhelin- ja sähköjohtoja."

T. Jukka S.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html