Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 02.08.2004


Ilmatieteen laitos tiedottaa: Heinäkuun sateet rikkoivat vanhoja ennätyksiä
-

2. elokuuta 2004
-

Heinäkuun sateet rikkoivat vanhoja ennätyksiä
-

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuussa syntyi uusia sekä vuorokausisateen että kuukausisateen paikkakuntakohtaisia ennätyksiä. Ennätykset ylittyivät Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Hämeessä sekä Uudellamaalla.
-

Eniten sadetta kertyi heinäkuun aikana:

246 mm   Hausjärvi, Lavinto
245 mm   Hyvinkää, Mutila
223 mm   Vesanto kk, Hankasalmi ja Mäntsälä
213 mm  Lammi, Iso-Evo
205 mm  Leivonmäki
204 mm  Pielavesi
203 mm  Lammi, biologinen asema ja Varpaisjärvi
201 mm   Helsinki-Vantaa

-

Kaikki nämä sademäärät ovat uusia paikkakuntien heinäkuun sade-ennätyksiä. Aikaisemmat ennätykset ylitettiin Lammin mittauspaikkoja lukuun ottamatta vähintään 50 millimetrillä. Myös Oulun 178 mm on uusi paikkakunnan kuukausisade-ennätys
-

Kaikkien aikojen suurimmat heinäkuun sademääräennätykset jäivät kuitenkin edelleen voimaan. Eniten Suomessa on satanut Laukaassa heinäkuussa vuonna 1934, jolloin siellä mitattiin 302 millimetriä. Seinäjoella ja Ylistarossa satoi 291 millimetriä vuonna 1967. Kolmannella sijalla on Lammin Evolla vuoden 1979 heinäkuussa mitattu 279 millimetriä. Vuosien 1979 ja 1974 heinäkuut ovat olleet viime vuosikymmenien sateisimmat. Tuolloin runsaat sateet esiintyivät kuitenkin osittain eri alueilla kuin nyt.
-

Yli 200 millimetriä ylittäneet sademäärät ovat kolminkertaisia heinäkuun pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Heinäkuun pitkän ajan keskimääräiset sademäärät ovat maan etelä- ja keskiosassa 70-80 millimetriä. Muualla maassa satoi kuluneen heinäkuun aikana 50-150 millimetriä, mikä on tyypillinen tai lähes kaksinkertainen sademäärä vertailuarvoon nähden. Mm. Utsjoki Kevolla ja Kymenlaakson rannikolla satoi heinäkuussa vain 35-70 millimetriä.
-

Matalapaineet sateineen hallitsivatkin heinäkuun säätä. Vasta kuukauden kolmannella viikolla oli muutama peräkkäinen poutapäivä. Kuukausi päättyi rankkasateisiin Uudelta-maalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä. Heinäkuun viimeisen viikon rankkasateet toi meille Ruotsissa ja Pohjois-Itämerellä nopeasti kehittynyt matalapaine, joka sai suuren kosteussisältönsä Venäjän lämpimästä ja erittäin kosteasta ilmasta. Matalankeskus liikkui hyvin hitaasti Suomenlahtea pitkin itään. Keskuksen ympärillä spiraalimaisesti kiertäneet yhtenäiset sateet muuttuivat viikonloppua kohti kuuroittaisiksi.
-

Utsjoki heinäkuussa Suomen lämpimin paikkakunta
-

Heinäkuun keskilämpötila oli 15-17 astetta kautta maan. Heinäkuun tämän vuoden korkein kuukausikeskilämpötila, 17,2 astetta, saavutettiin Utsjoki Kevolla, ja se oli samalla paikkakunnan uusi kuukausilämpötilan ennätys. Myös Ivalossa, Kuopiossa ja Kotka Rankissa keskilämpötila oli hieman 17 asteen yläpuolella.
-

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuu oli keskilämpötiloiltaan hyvin tyypillinen maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä. Sen sijaan Lapin läänissä heinäkuu oli 1-4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Erikoista on se, että Utsjoki Kevolla ja Inarissa lämpötila oli useampana päivänä korkeampi kuin muualla maassa. Tämä johtui Koillis-Lappiin työntyneistä hellesäistä. Utsjoki Kevolla mitattiin hellelukemia heinäkuussa 13 päivänä. Koillis-Lappia lukuun ottamatta hellettä oli tuskin lainkaan muualla maassa. Heinäkuun korkein lämpötila, 29,8 astetta, mitattiin 3. heinäkuuta Inarin Sevettijärvellä.
-

Heinäkuussa ukkosti lähes joka päivä jossain osassa maata, mutta runsaita vähintään 5000 salaman päiviä oli vain neljä; 1.7., 6.7., 14.7. ja 25.7. Runsain salamamäärä, lähes 20 000 salamaa, esiintyi 6. heinäkuuta, ja tuolloin ukkoset painottuivat maan pohjoisosaan. Kuukauden kokonaissalamamäärä, 57 000 kappaletta, on lähellä pitkän ajan keskiarvoa.
-

Lisätietoja:
Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 _/min + pvm) Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 _/min + pvm)
-

Heinäkuun tietoja: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_61.html Kesäkauden 2004 hellepäivät: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_16.html Heinäkuun lämpimin paikka: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_149.html
-

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat osoitteessa: http://www.ilmatieteenlaitos.fi

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html