Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 29.07.2004


...vähä faktaakin... -Timo L.

Ilmatieteen laitos:
-

 29. heinäkuuta 2004
-

Ennätyksellisiä sademääriä viime päivinä
-

Viime päivien runsaat sateet liittyivät Suomeen etelästä saapuneeseen matalapaineeseen, joka on pysynyt lähes paikallaan maan eteläosan yllä. Sadekertymät ovat suuria, koska matalapaineen sateet kiertävät Suomen yllä ympäri matalapaineen keskusta.
-

Sateet olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan 27. ja 28. heinäkuuta erityisen runsaita Uudellamaalla, Hämeessä, Keski-Suomessa, Savon maakunnissa sekä myös Oulun läänissä, jossa kahden vuorokauden yhteenlasketut sademäärät olivat paikoin yli 100 millimetriä. Tällaiset sadekertymät ovat jopa kaksinkertaisia heinäkuun keskimääräisiin kuukausisademääriin nähden.
-

Suurimmat kahden vuorokauden sademäärät ajalla 26.7. klo 9.00 - 28.7. klo 9.00:
Pielavesi, Säviä   126,1 mm
Vesanto, kk       126,0 mm
Pielavesi, Venetmäki   115,3 mm
Leivonmäki, kk    115,0 mm
Hausjärvi, Lavinto    110,1 mm
Joutsa, Pärnämäki   101,2 mm
-

Suurin yhden vuorokauden sademäärä mitattiin aamulla 29. heinäkuuta Pohjois-Savon Vesannossa, jossa vuorokausikertymä oli peräti 122 millimetriä. Määrä on suurempi kuin Maaningalla vuonna 1996 mitattu aiempi heinäkuun vuorokausisade-ennätys, joka oli 105 millimetriä. Lapissa, länsirannikolla ja maan kaakkoisosassa säästyttiin kuitenkin runsaimmilta sateilta.
-

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan matalapaine pysyy vielä lähipäivät paikoillaan maan eteläosassa, ja vettä sataa monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Matalapaine kuitenkin vähitellen heikkenee. Sademäärät eivät ennusteen mukaan nouse enää yhtä suuriksi kuin edellispäivinä.
-

Lisätietoja:
Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 _/min + pvm) Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 _/min + pvm)
-

Heinäkuun säätietoja: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_61.html
-

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat osoitteessa: http://www.ilmatieteenlaitos.fi

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html