Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: BestPress (bestpres_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.07.2004



>Moi!
>Olisi mielenkiintoista tietää, auuko joitakin bongareita seudulla
>missä raesade yllättää suht. usein, esimerkiksi joka kesä tai
>useamminkin. Itse asun Salpausselän harjun jatkeella Nastolassa
>Lahden itäpuolella ja rakeita sataa todella harvoin. Ei läheskään
>joka kesä, sanoisin ettei joka toinenkaan. Siis juuri oman
>katuosoitteen lähipiirissä.
>Onko jollain muistikuvaa tai faktaa tosi suurista rakeista elämänsä aikana?
>Minun enkat on 2,5 sentin pisaranmuotoiset, toisesta päästään
>terävät rakeet joskus 1960-luvun puolivälissä (tarkka päiväkin
>löytyy) Pohjois-Savon Vesannolla.
>
>Terv. Leevi
>
>

Itsekin asustelin Nastolassa yhdeksän vuotta enkä juuri sieltä muista raekuuroja. Sen sijaan täällä Hauholla rakeet ovat kyllä lähes jokakesäinen/syksyinen ilmiö. Varsinkin syksyllä (syyskuussa) luoteesta tulevan kylmän rintaman yhteydessä tai sen jälkipuolen kuuroissa on aika usein rakeita. Mitään suuria ne eivät ole koskaan olleet.

Mutta rakeista puheen ollen.

Heinäkuu 1957. Kuukauden alku oli viileähkö, mutta kuukauden jälkipuoliskolla vallitsi hiostavan kostea helle. Ukkosia esiintyi runsaasti. Hellekausi päättyi kuukauden viimeisenä lauantaina Tampereella varsin dramaattisesti.

Asuin palopostin kokoisena nilkkinä silloin aivan Tampereen keskustassa Pellavatehtaankadun ja Rongankadun kulmassa olleessa puutalossa. Olimme lauantain tapaan parin korttelin päässä legendaarisessa Virran yleisessä saunassa. Kun lähdimme sieltä, näimme heti etelän suunnalla mustanpuhuvat pilviröykkiöt ja ukkosen kumahtelua kuului.

Kun pääsimme kotiin, iltapäivä pimeni, salamoiden välkkyminen näkyi sisälle ja jyrinä oli lähes tauotonta. Sitten alkoi sataa ja kohta alkoi hirveä pauke ja kolina. Isä katsoi keittiön ikkunasta pihaan ja hihkaisi: - Aivan kauheen kokoisia rakeita!

Hän sieppasi Aamulehden päänsä suojaksi ja pyrähti pihaan keräämään muutaman. Ne näyttivät todella kananmunilta niin muotonsa kuin kokonsakin puolesta. Raesade ei kestänyt pitkään, mutta vettä tuli vielä hetken kuin putouksesta. Sitten ukkonen loittoni kohti pohjoista. Kaikkiaan näytelmä ei kestänyt kuin korkeintaan puoli tuntia.

Naiset ovat käytännöllisiä. Heti sateen tauottua talon naiset olivat ämpäreineen keräämässä noita jääpaloja. Sinä viikonloppuna ainakin maidot säilyivät happanematta!

Piha oli jääkimpaleista valkoisenaan. Isä haki työkaluistaan hakamitan ja alkoi mittailla meillekin maidon säilytykseen kerättyjä kimpaleita. Koon hän merkitsi vanhan tietokirjan sisäkanteen. Se kirja on tuolla hyllyssä edelleenkin, mutta eipä minun tarvitse mittoja sieltä varmistella. Osaan ne taatusti ulkoa.

Pituus 36 mm, halkaisija leveimmältä kohdalta 27 mm.

Kuuro osui aivan Tampereen keskustaan ja teki tietenkin suurta vahinkoa. Sadoittain etelänpuolen ikkunoita oli säpäleinä. Pelkästään Finlaysonin tehtaalta oli mennyt muistaakseni noin 300 ruutua siruiksi. Samoin vastavalmistuneesta Stockmannin tavaratalosta oli Hämeenkadun puoleisia ikkunoita rikkoutunut iso joukko (Stockmann sijaitsi silloin Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmassa).

Näsijärvellä oli höyrylaiva Intti tulossa kohti Tamperetta hakemaan toista kuormaa viikonlopun viettäjiä Länsi-Teiskoon. Laivasta rikkoutuivat kaikki eteenpäin olevat ikkunat, mutta kippari lähti sen kummemmin ihmettelemättä takaisin Näsiselälle haettuaan Mustanlahden satamasta matkustajat.

Tästä varmasti löytyy dataakin - ainakin paikallisten lehtien arkistoista.

Tarkki

-- 
Terveisin

Tarkki Hurskainen
BestPress Ay
Kankaansyrjäntie 5
14680 Alvettula
Puh. (03) 654 5388
Fax (03) 654 5387
gsm 050 5644 425
e-mail: bestpress_ät_sgic.fi
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html