Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 06.07.2004


_ät_stt 099 3 ko

Tuuli- ja ukkostermistö hyvä tuntea

 Helsinki,
 6. 7.
 (STT)   Nopea sään muutos kuten tuulen voimistuminen kovaksi tai paikalliset ukkospuuskat aiheuttavat vuosittain sekä onnettomuuksia että vakavia vaaratilanteita. Siksi säätiedotteissa annetaan tuulivaroituksia niin merialueille kuin sisämaahan.

Ilmatieteen laitos korostaa, että tuuli- ja ukkostermien tunteminen auttaa säätiedotusten ymmärtämisessä. Erityisen tärkeitä ovat esimerkiksi tuulitiedot vesillä liikkujille.

Sääennusteissa tuulen nopeus ilmoitetaan kymmenen minuutin keskituulena. Hetkittäiset puuskat ovat aina ilmoitettua tuulen nopeutta suurempia, toisinaan myös rajuja.

Ukonilman salamien ohella myös nopeasti ohimenevät tuulenpuuskat voivat aiheuttaa vahinkoja. Voimakkaasta ukkosesta käytetään puhekielessä usein termiä ukkosmyrsky.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosmyrsky-sanaa tulisi kuitenkin välttää, koska meillä Suomessa annetaan myrskyvaroitus, kun tuulen 10 minuutin keskinopeus on 21 metriä sekunnissa. Tuolloin myrsky on laaja-alainen matalapaineen synnyttämä hyvin voimakas tuuli. Tällaisiin tuuliin Suomessa päästään vain merialueilla ja tuntureiden huipuilla. Muualla maa-alueilla ukkosmyrskyjä syntyy vain hyvin harvinaisissa poikkeustapauksissa.

Varoituksia
rajuilmasta

Voimakkaasta ukkosesta salamoineen ja tuulenpuuskineen käytetään meteorologiassa nimitystä rajuilma. Ukkospilvet synnyttävät pilvestä alaspäin syöksyviä kylmiä ilmavirtauksia, jotka maanpinnan läheisyydessä muodostavat lyhytkestoisia puuskaisia tuulia. Ilmatieteen laitos varoittaakin nimenomaan ukkospuuskista, joiden kesto on muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Ukkospuuskista voidaan varoittaa etukäteen vain yleisluonteisesti, sillä tarkkaa aikaa ja paikkaa ei puuskien lyhytkestoisuuden ja ilmiön paikallisuuden takia voida kovin tarkasti sanoa. Tällöin ihmisten oma arvio ukkosen läheisyydestä ja ukkoselta suojautuminen on tärkeää.

Vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia voi esiintyä jopa sadoittain laajahkoilla alueilla. Näin tapahtui esimerkiksi Unton päivänä 5. heinäkuuta vuonna 2002. Tuolloin rajuilma aiheutti suurta tuhoa eri puolilla maata.

Toisaalta ukonilma voi Suomen oloissa mennä ohitse aiheuttaen vain muutaman tuulenpuuskan.

#12:55#

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html