Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.07.2004


Moi,

Omissa muistoissani tuo 1998 taas oli suorastaan erinomainen vuosi ja epäilemättä yksi suurimmista syyllisistä siihen, miksi nykyään tuo ukkosten vähyys niin paljon "korpeaa"...jos sanonta sallitaan. ;-)

Tuntuu erikoiselta, että hellepäiviä olisi ollut noin, mutta voihan se tokii pitää paikkansa ja varmaan pitääkin. Itse muistan kesän 1998 olleen erityisen lämmin ja erikoinen, sillä heinäkuussa tuntui ukkostavan melkein joka ikinen päivä. On kaverin kanssa tullut usein muisteltua tuota kesää. Hänelle oli tehty selkäleikkaus aiemmin kesällä ja heinäkuussa hänellä oli pohtia tuota vetouistelua ja hän on usein muistellut, kuinka melkein joka iltapäivä kun oli tarkoitus lähteä järvelle, alkoi ukkostaa...Päivä toisensa perään ja viikko viikon jälkeen, ukkosta melkein joka päivä. Eli taisivat nuo 1998 kesän sateet, ainakin täällä, olla suurimmalta osalta kuurosateita. Samaa en kyllä sanoisi näistä viime aikaisista sateista tai jos nämä ovat kuurosateita, niin en TODELLAKAAN haluaa kokea miltä ihan oikea sade tuntuisi. Jos nyt sataa joka toinen päivä aamusta yöhön, niin silloin varmaan sataisi maanantaista sunnuntaihin....Ja ainoat kasvit, jotka kasvaisivat, olisivat vesikasvit. Niin...jos täällä olisi yhtään lämpimämpää, niin nuo metsät muuttuisivat pian sademetsiksi. Viimeisen viikon aikana on tainnut olla ainakin 4 päivää, jolloin on satanut vähintään 6 tuntia putkeen. Kahdessa tapauksessa noista sade jatkui käytännöllisesti katsoen aamusta yöhön tai heräämisestä nukkumaan menoon. Muina päivinä on sitten satanut ihan muuten vaan ja yleensä rankasti. On se erikoista, että 2003 keväällä Vanajavesi oli aivan käsittämättömän alhaalla, uimaan mennäkseen olisi pitänyt kahlata puoleen järveen, mutta nyt se rupeaa lähestymään muutaman vuoden takaisia huippukorkeuksia ja vesi nousee melkein silmissä. Paikallinen Lontilanjokikin kuulemma tulvii yläjuoksulla pelloille ja sitä ei ole käsittääkseni tapahtunut aika pitkään aikaan.

1998 oli muuten myös vuosi, jolloin koin tähän mennessä vaikuttavimman ja kauneimman "salamamyrskyn". Alkaen erikoisimmasta ukkosen äänestä mitä olen koskaan kuullut. Jatkuen yhä lähemmäs hiipineenä tiheänä maasalamointina, jota seurasi puuska ja sade, joka tiputti näkyvyyden sananmukaisesti muutamaan metriin. Koko tuon 5-10 minuutin rankkasateen ajan välähdys ja samanaikainen pamahdus seurasivat toisiaan noin joka 5 sekunti. Kun sade loppui näytös jatkui loisteliaana pilvi ja maasalamointina koko näkyvän taivaan alueella. Ei juurikaan ollut hetkiä, jolloin salama ei olisi viuhunut joissaipäin taivasta. Kaikki huipentui luoteeeseen laskevaan aurinkoon, sen kirkkaan oransseiksi värjäämiin pilviin ja mahtipontiseen pilvisalamointiin kaiken tuon keskellä....

terveisin,
Tom E

>Hei taas Lahden läheltä Nastolasta!
>Melkoinen sadekesä oli myös 1998. Omat havainnot kertovat
>kesä-heinä-elokuun sademääräksi 404 mm, mikä on suurin lukema vuodesta
>1971 (toiseksi suurin 346 v. 1987). Tarkkaa suursääanalyysia ei ole
>esitettävänä, ehkä joku meteorologi voisi selventää. 1998 kyllä on
>mielessä ylivoimaisena sadekesänä näillä seuduin ja lehtileikkeitäkin löytyy.
>Myös kokopilvisten päivien määrä oli suurin ja hellepäiviä vain yksi!
>Ukkospäiviä oli keskiarvoa enemmän (ka. 18, 1998 23, ennätys 27 v:lta 1972).
>
>terv. Leevi

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html