Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Esa Tuunanen (tuunaes_at_yahoo.com)
Päiväyksen mukaan: 14.05.2004


  • Leevi Korpela <leevi.korpela_ät_phnet.fi> wrote: > Kai joku muukin luki torstain Ilta-Sanomista Espoon
    > rajusta pölypyörteestä?
    > Terv. Leevi

Itse asiassa keskiviikkona tuli itse havaittua useampikin yllättävä pölypyörre.
Säähän oli kokopäivän kylmä mutta aurinkoinen kovalla pohjoistuulella, varjossa ollut lämpömittari oli siinä kolmen neljän asteen paikkeilla.
Paikalla on kiilamainen metsäpala jonka terävämpi kärki osoittaa noin kaakon suuntaan reunan kulkiessa noin luode-kaakko suunnassa.
Muutenkin sää oli "normaali", taivas oli puoliksi Cumulus Mediocris pilvien peitossa joista lähes puolen yläosa oli muuttunut harsomaiseksi ja joiden alapuolella roikkui sadejuovia.

Ensimmäiset pyörteet huomasin puolen kahdentoista aikaan kun olin jatkamassa pellon harausta ruokatauon jälkeen:
Silmäkulmaan vain sattui jotain outoa ja huomasinkin reilun 150 metrin päässä kaksi pölypyörrettä kulkemassa hitaasti noin kaakon suuntaan poispäin kyseisen metsän kärjestä.
Pienempi näistä oli halkaisijaltaan varmaan hieman yli viisi metriä ja isompi lähemmäs 15 metriä. Seurasin niitä loppuun mutta sitten jatkoin haraamista sadakseni sen loppuun.
Sitten kylvön ollessa lopuillaan noin neljän aikoihin olin metsän kärjen luona olevassa kulmassa ja menin tarkistamaan kylvökoneestä siementen ja lannoitteen määrää.
Tätä lopettaessa aloin ihmetellä tuulen huminan rajua voimistumista ja katsoin vastatuulen suuntaan huomaten noin 30-40 metriä leveän pölyseinämän lähestymässä pellon metsänreunaa pitkin alle sadan metrin päässä. Tässä vaiheessa tietenkin tuli kiire koppiin jonne olin juuri ehtimässä kun "pölyseinämä" osui kohdalle ja painoi traktorin oven selkääni vasten huolimatta ovea auki pitävästä "jousesta".
Metsän kärjen ohitettuaan seinämä muuttui rajusti pyöriväksi 10-15 metriä leveäksi pyörteeksi joka jatkoi etenemistään ainakin parinkymmenen metrin sekuntivauhdilla. Muutamaksi sekunniksi sen etupuolelle syntyi myös pienempi alle viiden metrin levyinen pyörre joka päätyi nopeasti isomman välipalaksi.
"Pääpyörre" jatkoi etenemistään lähes kolmensadan metrin päässä olovaan naapurin pihaan asti jossa se hajosi pihan puiden sekaan. (tai jatkoi matkaansa kadoten puiden taakse)

Esa Tuunanen                                   



Yahoo! Messenger - Communicate instantly..."Ping" your friends today! Download Messenger Now http://uk.messenger.yahoo.com/download/index.html
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html