Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.07.2012



Tuo pääkaupunkiseudun näytelmä oli oikein huikea. Ainakin joidenkin muotojen kirkkauden osalta. Siitä on tullut jokunen havaintokin Taivaanvahtiin:

Klo 9.50 Matti Ala-Suvanto, Helsinki
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6316

Klo 10.00-13.00 Veikko Mäkelä, Helsinki, Ullanlinna http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6298

Klo 10.25 Panu Lahtinen, Helsinki
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6275

Klo 10.50 N. N., Vantaa
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6276

Klo 11.00 Janne Särkelä, Helsinki
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6288

Klo 11.00 Samuli Vuorinen, Espoo
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6283

Klo 11.30 Kaisli Rajamäki, Helsinki, Kumpula http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6280

Lähiseudulta lisäksi:

Klo 10.18 Jorma Koski, Porvoo, Sondby
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6273

Joissakin havainnoissa tietenkin aikaväli havainnoille on ollut vähän laajempi kuin Taivaanvahtiin ilmoitettu.

Mielestäni näytelmässä oli ehkä kolme vaihetta. Ainakin näin itselläni. Kaksi ekaa jaksoa osuivat väliin klo 9.45-11.15 ja kolmannen kerran halot kirkastuivat vielä hetkiseksi klo 13 tienoilla cumulus-pilvien välillä hiukan väistäessä.

Eka vaihe

Ihan ekaan vaiheeseen mahtuu näemmä jonkinlainen Parry-asento- vaihe. Itseltäni Parry löytyy klo 10.08 vielä aavistuksen irrallaan ylläsivuavasta. Auringon korkeudet vain alkoivat olla sitä luokkaa (~40°) että kaari oli sulautumassa ylläsivuavaan.   

Samuli Vuorisella Espoossa noin 20 minuuttia myöhemmin löytyy Parryn hännät, kaaren päissä (tässä tapauksessa oikeassa päässä), joissa Parry irtoaa ylläsivuavasta.

Katsokaapa Matti Ala-Suvannon havaintoa. Minusta siitäkin on irrotettavissa Parry ylläsivuavan päältä aivan samalla tavalla kuin minulla. Jos kuvaa usmaa tällä kertaa pienellä säteellä, mutta voimakkaasti, kellertävä Parryn sisäreunus tuntuisi erottuvan. Ison säteen usmaus polttaa ylläsivuavan umpeen.

Samulilla oli lisäksi pientä Lowitz-bongausta. En omia kuviani ole sillä silmällä katsonut tarkkaan, näkyisikö jotain samanlaista.

Pitkä ja paikoin kirkaskin HR sekä 120 saurit kuuluivat tähän vaiheeseen. Samulilla ja Panulla 120 saur ovat selkeitä. Minulla se jäi vähän epäselvemmäksi, varsinkin kun HR:llä oli tämän jälkeen muitakin kirkastumia. Heikkona se löytyy myös Janne Särkelän kuvasta.

Zeniitti oli yllättävän vaisu, vaikkakin minä ja Panu Lahtinen bongasimme 46-tavaraa. Auringon korkeuden perusteella lopullinen tuomio on 46 rengas, sillä ZYK ja 46ys tuolla korkeudella ovat jo kadonneet. Vaikka rengas oli himmeä, siinä minusta värit olivat kohtuullisen puhtaat, toisin kuin tavallisesti.

Toinen vaihe

Ainakin Etelä-Helsingissä klo 10.30 tienoilla oli Auringon suunnalla oli suvantovaihe. 22:n seutu heikkeni huomattavasti. Tosin mm. 46as näkyi tässäkin vaiheessa. Ehkä toiseen vaiheen kidepilvet olivat tulossa sieltä. Vastapuolen kirkas hr kyllä sinnitteli tässäkin välissä. Tässä vaiheessa kuviini tarttui mahdollisen wegener vastapuolella. Hiukan epävarmaksi jää. Timo Nousiaisen kanssa puhelimessa puhuttiin tuon mahdollisesta näkymisestä.

Klo 11 tienoilla Auringon puoli taas kirkastui. Sivuavat, Saurit, HR olivat taas kehissä. 46:n yläpuolinen heikko tavara uudelleen. 46 as oli pitkä ja värikäs, ei tosin järisyttävän kirkas.

Kolmas

Sitten eteen alkoi tulla alapilviä. Kirkas ys vielä vilahteli välistä.. Sitten ys meni ihan heikoksi ja diffuusiksi, kunnes sitten ennen klo 13 kirkastui vielä as:n ja 22r:n kanssa.

Muita huomioita

Minusta 22r oli pitkin näytelmää aika selvä. Yleensähän hyvin orientoituneiden kiteiden näytelmissä se katoaa heikoksi. Eli jonkinlaista random-populaatiota lienee ollut messissä. Ehkä siksi vielä suuremmat harvinaisuuden puuttuivat.

Näytelmä oli jännässä (ehkä havaitsijoiden kannalta huonossa) vaiheessa, jossa Auringon korkeus oli nousemassa yli 40 asteeseen. Ehkä tuntia aiempi olisi tuonut jotain muotoja näyttävämmin esiin.

Tämmöistä analyysiä minulta. Gurummat voivat pohdiskella lisää.

Yritän jossain vaiheessa saada verkkoon kaikki muut noin 60 kuvaani.

Mulla ei ole välineitä pinokuvien ottoon, joten on tyytyminen vain kuvankäsittelyllä tarkastelemaan.

Oli onni, että loma oli alkanut pari päivää sitten ja oli ihan aikaa kuvailla kerrostalomme takapihalla.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)