Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.05.2012



> Eipä tuossa ole mitään järkeä koko touhussa! Kytätä koko ajan kuka ja
missä
> on jotakin näkynyt! Koko taivaanvahti on surkea tuotos.
> Mitäpä tässä muuta kuin lopetan koko havaitsemisen!

Hei, Martti!

En tiedä, mitä sinut on suututtanut. Tokko kuitenkaan se, että ihmiset raportoivat toisilleen, mitä ovat nähneet.

Ainakin minusta tämän yhdessä harrastamisen suola on vertailla, kuka on nähnyt ja mitä. Eikö sitä tehty ennen Taivaanvahtiakin? Jotkut saattavat ottaa asian vähän kilpailuhengessä, mutta minulle riittää se mielenkiinto, että jos olen itse nähnyt jonkun halonäytelmän tai yksittäisenkin halon, onko joku muu lähistöllä tai vähän kauempanakin nähnyt vastaavia. Siihen Taivaanvahti antaa minusta hienot mahdollisuudet ja omat havainnotkin ovat melko nopeasti muiden käytettävissä.

Tokihan täällä listallakin voi asioista kertoilla, jos herää laajempaa pohdiskelua.

Haloputkien metsästyksen mielekkyydestä voidaan olla montaa mieltä. Itse en pidä sitä kovin raflaavana ideana, mutta jos se osalle porukasta tuottaa iloa, se riittää minulle.. minua tuo ei haittaa. Yhtä lailla halohuhtikuiden tapaisten tempausten järjestäminen on samanlaista hauskaa yhdessä havaitsemista, vaikka eräs listalainen yrittikin leimata sitä yksilökeskeiseksi touhuamiseksi.

Martti, en tiedä kuka siinä voittaa, jos lopetat havaitsemisen. Itse siinä häviät eniten, jos menetät hyvän harrastuksen. Mutta kyllä siinä häviää yhteisökin, kun ei saa sinulta enää kiinnostavia havaintoja. Tietenkin aina voit havaita omaksi iloksesi, jos sinulle antaa tyydytystä. Melkein veikkaisin,
että jossain vaiheessa herää kuitenkin halu kertoa, mitä on tullut nähneeksi.

Jos Taivaanvahti ei innosta tai sen käyttö on hankalaa, niin kukaan ei tietenkään
kiellä kertomasta havainnoistaan täällä ja avaruus.fi-foorumilla. Arvelen kuitenkin, että Taivaanvahdissa nuo olisivat laajemmin ihmisten nähtävissä ja sinne pystyy laittamaan valokuviakin toisin kuin tänne listalle. Ja minusta ei ole häpeä kysellä, jos systeemin käytössä on vaikeuksia.

> Jo tuo pinoaminenkin on turhanpäivästä lisärenkaitten metsästystä, kuten
> nähdyistä kuvista voi päätellä.

Halojen valokuvaaminen ei aivan helppoa, sitä ei varmaan kukaan kiistä. Varsinkin Auringon puoleinen taivas asettaa aina haasteensa. Itsekin olen paljon pähkäillyt sen kanssa, miten saada jotain himmeämpää näkyviin vähän huonommalla kännykkäkameralla, kun tuota painavaa järjestelmäkameraa ei voi aina raahata mukana ja digikompaktikamerakin sanoi työsopimuksensa irti taannoin. Valotusten, aukkojen yms. korjausten kanssa saa aina ihmetellä.

Halojen pinoaminen on edistyneempi tekniikka, jota ei varmaan voi olettaa jokapojan/tytön osaavan. Mutta ei se hyvin osattuna ole mikään turha menetelmä. En voi kuitenkaan kuvitella, että halogurutkaan olettaisivat, että kaikki heti siltään ryhtyisivät halokuvia pinoamaan. Eihän edes kaikki tähtikuvaajat sitä tee ja silti saavat nättejä tähtikuvia aikaan.

Huolimatta kuvaamisen haasteellisuudesta, ihan mukavia perushalokuvia riviharrastajat tuntuvat saavat aikaan melko simppeleillä menetelmillä, sen huomaa jälleen kerran Taivaanvahdista.

Kysyähän aina saa, jos kokee haasteita. Meidän pitäisi luoda täällä yhteisössä,
on se niin listalla kuin Taivaanvahdin kommentoinnissakin, sellainen ilmapiiri,
ettei kaikkien tarvitse olla tekniikkaguruja ja tyhmempiäkin juttuja saa kysellä ja niihin vastataan. Välillä keskustelun aihepiireistä on saattanut vetää vääriä johtopäätöksiä.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)