Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Juha Ojanperä (juha.ojanpera_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.05.2012



Moi!

Tässä lupaamani yhteenveto halohuhtikuun tuloksista. Tulen julkaisemaan tämän kuvien kera myös Umissa ja jaoston nettisivuilla. Tässä nyt tällainen ehkä hieman kuivakka kuvaton versio tästä yhteenvetoraportista.



Raportti halohuhtikuun tuloksista

Havaintoja (halo)huhtikuun aikana yhteensä: 489 (tilanne 6.5.2012) Havaitsijoita: 80 kpl



Havaintoaktiivisuuden ja havaitsijoiden tarkastelua

Havaitsijat top 10

  1. Jari Luomanen, 30
  2. Veikko Mäkelä, 27
  3. Eetu Saarti, 26
  4. Juha Ojanperä, 24
  5. Ismo Luukkonen, 23
  6. Jukka Ruoskanen; Marko Riikonen, 21
  7. Panu Lahtinen, 19
  8. Markku Ruonala; Matias Takala, 18
  9. Joni Tahkoniemi, 16
  10. Jaakko Kuivanen, Matti Tainio, 14

Vähintään kymmenen havaintoa lähettäneitä havaitsijoita: 19 kpl 2-9 havaintoa lähettäneitä havaitsijoita: 29 kpl Yhden havainnon lähettäneitä havaitsijoita: 31 kpl Nimi ei näkyvillä: 13 kpl

Tämän perusteella voidaan todeta, että 24% havaitsijoista teki 69% kaikista havainnoista.

Tiimit top 10

  1. Ursa (Länsi-Suomi), 132
  2. Ursa (Helsinki), 49
  3. Ursa (Etelä-Suomi), 43
  4. Tampereen Ursa, 27
  5. Porin Karhunvartijat, 24
  6. Kirkkonummen Komeetta, 22
  7. Ursa (Pohjois-Suomi), 15
  8. Mikkelin Ursa; Kuopion Saturnus, 11
  9. Jyväskylän Sirius, 6
  10. Oulun Arktos, 4

Lisäksi Lakeuden Ursalta ja Keski-Uudenmaan Altairilta tuli kolme havaintoa ja Aalto yliopiston Polluxilta yksi, 140:ssä havainnossa ei ollut ilmoitettu tiimiä.

Ylivoimaisesti aktiivisin tiimi oli siis Ursan Länsi-Suomen tiimi, joka tehtaili kaikkiaan 132 havintoa. Myös Ursan Helsingin ja Etelä-Suomen tiimit olivat myös aktiivisia, edellinen teki 49 havaintoa ja jälkimmäinen 43 havintoa, eli yhteensä 92 havaintoa.

Pienemmistä tiimeistä suurinta aktiivisuutta osoittivat Tampereen Ursa, Porin Karhunvartijat ja Kirkkonummen Komeetta. Kohtalaisen aktiivisia olivat myös Ursan Pohjois-Suomen tiimi, Mikkelin Ursa ja Kuopion Saturnus.

Tässä yhteydessä täytyy panna merkille, että lukuunottamtta Tampereen Ursaa kaikkien pienempien tiimien havaintoaktiivisuus oli vain yhden tai kahden havaitsijan varassa. Pienemmistä tiimeistä Tampereen Ursa on kuudella havaitsijallaan vain muutaman havainnon verran edellä Porin Karhunvartijoita ja Kirkkonummen Komeettaa vaikka edellisen havaintoaktiivisuus oli vain yhden ja jälkimmäisen kahden havaitsijan varassa.

Havaitsijakunta on ollut varsin miesvoittoista, joukossa oli vain kuusi naista. Naisista aktiivisin oli Arja-Sisko Airila kuudella havainnollaan.



Havaintojen maantieteellinen jakauma

Suomen valtakunnan rajojen sisäpuolella havaintoja tehtiin Kemiöstä Utsjoelle. Suurin osa havainnoista keskittyy eteläiseen Suomeen, jossa suurempia keskittymiä ovat Pääkaupunkiseutu, Turun seutu ja Tampereen seutu. Pienempiä keskittymiä on myös Kuopion, Oulun, Joensuun, Mikkelin ja Lahden alueella. Paljon havaintoja on myös näiden alueiden ulkopuolella.

Kainuu, eteläinen Pohjois-Pohjanmaa ja suurin osa Lappia (erityisesti Itä-Lappi sekä Lansi-Lappi ja Käsivarsi) olivat varsinaisia havaitsijatyhjiöitä, näiltä alueilta ei tullut yhtään havaintoa. Pohjois-Lapista tuli muutama havainto, mutta ne eivät näy tässä kartta-esityksessä.

Muutama havainto tuli myös ulkomailta, yksi Tallinnasta, Virosta ja yksi Ison Britannian Readingista.



Halohuhtikuun parhaita paloja

Huhtikuun aikana nähtiin laajalti paljon perushaloja, mutta muutamia harvinaisuuksiakin on joukkoon mahtunut. Haloja havaittiin pääasiassa taivaalla, mutta jonkinverran havaintoja tuli myös pintahaloista.

4.4.
Panu Lahtinen havaitsee perushalonäytelmän Sodankylässä, jossa mukana myös 120° sivuaurinko, yläkovera Parryn kaari ja Wegenerin vasta-aurinkokaari. Samana päivänä Jussi Kantola bongaa Oulun taivaalta yläkoveran Parryn kaaren.

5.4.
Marko Riikonen löytää kuvistaan pinoamalla 9° renkaan [Van Buijsen]

6.4.
Jaakko Kuivanen ja Eetu Saarti havaitsivat Kangasalassa komeaa perushalonäytelmää, jossa oli mukana myös pyramidikiteitä. Tästä osoituksena taivaalla vierailleet 9° rengas [Van Buijsen] ja Ylempi 23° parhelia [Nieuwenhuys].  

7.4.
Panu Lahtinen havaitsee Espoon taivaalla yläkoveran Parryn kaaren.

Pintahalojen havaitsemisessa olivat kunnostautuneet erityisesti Jari Luomanen ja Marko Riikonen, jotka olivat tehneet halohavaintoja järven jään pinnalta Kontiolahden ja Joensuun kuntien alueella. Tämän reissun aikana herrat onnistuivat havaitsemaan haloja seuraavasti:

7.4.2012 ~07.00-09.00 Kontiolahti
Sekä Jari Luomanen että Marko Riikonen olivat onnistuneet valokuvaamaan seitsemännen päivän näytelmästä 22° ja 46° renkaiden lisäksi myös 18° renkaan [Rankin], 28° renkaan [Scheiner] ja 35° renkaan [Féullee]. Lisäksi Markon kameran kennolle oli tallentunut myös 20° rengas [Burney], jollaisen läsnäolon mahdollisuutta omissa kuvissaan arveli myös Jari Luomanen.

8.4.2012 ~07.00-08.00 Kontiolahti
Kahdeksannen päivän aamuna 22° renkaan ja 46° renkaan seuraksi jään pinnalle ilmestyivät 24° rengas [Dutheil] sekä Jarin kuvista löytynyt 35° rengas [Féullee].

9.4.2012 06.48-06.56 Kontiolahti
Jari Luomanen onnistuu saalistamaan järven jään pinnalta 24° renkaan [Dutheil] ja 35° renkaan [Féullee]. Pari tuntia myöhemmin Markon kameran kennolle tallentui 22° rengas ja kirkas 46° rengas, joka Markon havaintokertomuksen mukaan oli ollut myös visuaalisesti hyvin näyttävä. Tämä Markon kuva oli otettu lähempää jään pintaa kalansilmäobjektiivilla.

10.4. Juha Ojanperä havaitsee Lapinjärvellä komean perushalonäytelmän, jossa oli mukana myös 120° sivuauringot. Samana päivänä Eetu Saarti bongaa Jämsässä yläkoveran Parryn kaaren.

11.4. Juha Ojanperä havaitsee taas Lapinjärven taivaalla komean perushalonäytelmän, mukana tälläkin kertaa 120° sivuauringot.

12.4.
Huhtikuu oli ehtinyt vanheta jo hyvän aikaa ja kevät ottaa monta askelta eteenpäin kun 21.4. Jorma Koski onnistui bongaamaan hyvin myöhäiset keinovalopilarit Porvoossa. Nämä olivatkin varmasti tämän talvikauden viimeiset laatuaan.

16.4.
Johan Lindén bongaa meteorikameran tallentaman 120° sivuauringon Turussa. Samana päivänä Reima Eresmaa havaitsee Brittein saarilla Readingin taivaalla perushalonäytelmän, jossa mukana myös yläkupera Parryn kaari ja alaprimääri Tapen kaari.

19.4.
Tampereen taivaalla näyttäytyy 9° rengas [Van Buijsen] ja 18° rengas [Rankin] jotka Jukka Oravasaari onnistuu tallentamaan kameransa muistikortille. Samana päivänä Visa Vartiainen havaitsee Kotkassa komean perushalonäytelmän jossa bonuksena mukana 120° sivuaurinko.

20.4.
Huhtikuun kahdeskymmenes päivä oli oikeaa pyramidihalojen juhlaa: 9° rengas [Van Buijsen] vierailee taivaalla peräti kolmella paikkakunnalla: Olli Sälevä tapasi Van Buijsenin Rovaniemellä, Marko Riikonen Joensuussa ja Matti Pölönen Kerimäellä. 18° rengas [Rankin] havaitaan Kerimäellä (Matti Pölönen) ja Savonlinnassa (Pekka Ranta).

Päivän parasta antia oli kuitenkin Marko Riikosen Joensuussa havaitsema pyramidinäytelmä. Tämän havainnon Marko teki illalla kuuden ja seitsemän välillä. Tuona aikana Joensuun taivaalla vierailivat alempi 9° parhelia, ylempi 9° parhelia alempi 24° parhelia, ylempi 24° parhelia 9° rengas [Van Buijsen], 18° rengas [Rankin], 20° rengas [Burney], 20° rengas [Burney], 20° rengas [Burney].

30.4.
Kuin pisteenä iin päälle halohuhtikuun lopuksi taivaalle ilmestyi vappuaattona 30.4. komeita perushaloja eri puolella (eteläistä) Suomea, lisäksi havaintoja tuli myös muutamista rariteeteista.

Vappuaattona eri puolilla Suomea havaittiin 22° rengas, sivuauringot ja 22° sivuavat kaaret joiden seuraksi liittyi monella paikkakunnalla horisonttirengas ja 46° rengas. Lisäksi Mirko Lahtinen onnistui bongaamaan taivaalta 46° yllä- ja allasivuavat kaaret ja Jukka Ruoskanen Riihimäellä 46° allasivuavat kaaret. Päivän parhaista nappauksista vastasivat kuitenkin Heikki Mahlamäki ja Juhani Mänttäri. Molemmat herrat onnistuivat bongaamaan taivaalta perushalojen lisäksi kirkkaan Wegenerin vasta-aurinkokaaren. Heikki Mahlamäki teki havaintonsa Jyväskylän Putkilahdella ja Juhani Mänttäri Mikkelissä. Lisäksi päivän helmiin lukeutuu ilman muuta myös Mikko Koiviston havainto Espoosta, jossa taivaalla oli vieraillut yläkovera Parryn kaari.



Yhteenveto

Mielestäni kaiken tämän perusteella voidaan sanoa, että halohuhtikuu oli varsin onnistunut havaintokampanja! Havaitsijoita oli runsaasti (kaikkiaan 80 havaitsijaa osallistui kampanjaan) eri puolilla Suomea ja havaintoja Taivaanvahtiin tuli kaikkiaan noin 490! Lisäksi halohuhtikuun aikana havaittiin myös harvinaisuuksia ja muita mielenkiintoisia näytelmiä, kuten esimerkiksi Marko Riikosen ja Jari Luomasen havaitsemat jäänpintahalot Kontiolahdella.

Mielestäni kiitos tästä kuuluu Taivaanvahdin tekijöille, ylläpitäjille ja kaikille niille harrastajille, jotka ovat olleet mukana tekemässä Taivaanvahdista sellaista kuin se nyt on ja tietenkin kaikille niille havaitsijoille, jotka ovat jakaneet havaintonsa muiden kanssa Taivaanvahdin kautta.

Minulla on sellainen tuntuma, että Taivaanvahti on merkittävästi madaltanut havaintojen tekemisen ja julkaisemisen kynnystä. Nykyään lähes jokaisella on vähintään jonkinlainen digikamera, ja jopa kännykkäkameroiden avulla saa ihan kelvollisia halokuvia. Tämä teknologian kehitys ja se, että laitteita on ihmisillä jo hyvin yleisesti on ilman muuta yksi tekijä siinä, miksi havaintojen määrä on ollut näinkin suuri. Näiden seikkojen vuoksi myös maallikoiden kynnys osallistua ja lähettää havaintoja Ursalle Taivaanvahdin kautta on madaltunut huomattavasti.

Taivaanvahti havaintojen julkaisukanavana on kertakaikkiaan erinomainen! Taivaanvahdin kautta julkaistut havainnot ovat näkyvissä aina kaikille ja kaikkialla, toisin kuin ennen Vahtia, jolloin havaintoja julkaistiin vain Ursa Minorissa, jonka kautta vain pieni aktiivijäsenistö pääsi tarkastelemaan jaostolle lähetettyjä havaintoja.

Tämän kokemuksen rohkaisemana haluaisin järjestää halohuhtikuu -kampanjan uudestaan myös ensi vuonna! Mutta älkää silti unohtako taivaan tarkkailua muulloinkaan, sitä kun ei koskaan voi tietää, milloin se halojen Jytky taivaalle ilmestyy!

--

Juha Ojanperä



http://juhansivut.pp.fi/Index

--

Tutustu Saunalahden edullisiin liittymiin osoitteessa http://www.saunalahtifi/

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)