Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.04.2012



Hei!

Tätä on varmaan joku jo kokeillut ja käyttänytkin, mutta ryhdyin tuossa pohtimaan, saisiko noista epäterävän maskin kuvista hiukan kauniimpia jollain käsittelytekniikalla.

Tunnettuahan on, että himmeiden halojen esiintuomiseen käytetään halokuvauksessa epäterävän maskin (unsharp mask eli USM) terävöitysmenetelmää.   Siinä, missä normaalissa kuvauksessa kaiketi käytetään terävöityssuodattimen parametreissä pieniä lukuarvoja, halokuvissa nuo säädetään huomattavan poikkeaviksi. Esim. etsintäalueen säde, jolta kirkkausgradientteja etsitään on arvoltaan kymmeniä pikseleitä.

Nämä epätavalliset arvot, juuri esim. tuo säde (radius tai vastaava), aiheuttaa selviin tummuuseroihin, kuten rakennuksiin tai puihin, että ne saavat ulkoreunalleen "hehkun".

Juuri tätä viimeistä efektiä varten kehittelin itselleni tekniikan, jolla reunahehkun saa pois tai pienemmäksi. Käyttämäni ohjelma on Corel Paint Shop Pro XI, mutta tekniikka onnistuu kaikilla kehittyneillä kuvankäsittelyohjelmilla.

  • Perushalokuvasta luodaan uusi taso (layer)
  • Piilotetaan originaalitaso
  • Uudesta tasosta leikataan pois mahdollisimman suuri osa tummia esineitä ja rakenteita niin, että ne muuttuvat läpinäkyviksi. Tähän en toistaiseksi ole keksinyt muuta työkalua kuin taikasauvavalitsimen. Valinnan ominaisuutena varmaan on hyvä olla kevyt pehmennys (feather) rajauksen reunoilla
  • Tämän jälkeen usmaus suoritaan näkyville alueille, jotka ovat suurimmaksi pelkkää taivasta ja taivaassa usm efektit eivät haittaa niin paljoa
  • Halutun usmauksen jälkeen originaali taso palautetaan näkyville, jolloin kaikki tummat kohteet tulevat suht' terävinä ja ilman reunahehkua näkyviin
  • Uuden tason läpinäkyvyyttä voi säätä hiukan, jos haluaa. Silloin toki usmauksen efekti vähän heikkenee
  • Lopuksi yhdistetään tasot (merge) ja ehkä vielä viilataan tummuussävyjä yms.

Jotain esimerkkejä tekniikasta on huhtikuun Taivaanvahdin havainnoissani sekä tuolla 31.3. näytelmän galleriassani http://www.ursa.fi/galleria/thumbnails.php?album=150 Tuolla on muutamat perinteistä usmia, osa edellä kuvattua menetelmää. Taitaa seassa olla pari luomuakin. Erot kyllä pitäisi huomata.

Keksiikö joku lisäideoita ja juttuja, jolla asiaa voisi tehdä paremmin? En ole mikään erityisen hyvä kuvankäsittelyasiantuntija, vasta opettelen juttuja.

Ainakin yksi juttu, josta olisi iloa: Jos saisi valittua kaikki tietyn tummuussävyn pikselit automaattisesti poisleikkaamista varten. Tämän saa varmaan tehtyä, mutta en ole oppinut vielä.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)