Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.01.2012



Näyttää siltä, että sekä Lauri että Jari ovat minun kanssani samaa mieltä, että kyseessä on tosiaan sivuaurinko.

Lyhyemmän aikaa havainneille varmaan on vähän hämmentävää, että kirkas kaaren pätkä ei ole Auringon kanssa samalla tasolla. No tähänhän löytyi selitys siitä, ettei jääkiteitä sattunut olemaan kuin lähellä horisonttia.

Toinen hämmennystä aiheuttava asia lienee se, että tuo kaari kaartuu sisäänpäin aivan kuten 22 asteen rengas. Sivuauringon ja 22 asteen renkaan ero taitaa olla veteen piirretty viiva siinä tilanteessa, että laattamaiset jääkiteet alkavat keinahdella voimakkaasti.

Olenko ymmärtänyt oikein, että voimakas väritys on pitkälle kiinni kiteiden rakenteesta (laattakiteet ovat aika suuria?).. Niiden liiketila ei myöskään kovin helposti mene täysin satunnaiseksi, jolloin syntyisi rengas, vaan liike pysyy enemmän tai vähemmän vaaka-asentoisena suurin heilahteluin toki. Tästä syntyy pystyyn venähtänyt hiukan sisäänkin päin kaareutuva värillinen sivuaurinko.

Te kovemmat simuloijat ja kiteiden liikettä tuntevat voitte vähän oikaista tai täsmentää, olenko oikeilla jäljillä.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)