Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Antti Virkkunen (antti.virkkunen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.05.2011



keskustelu lienee aikanaan herännyt veljeni heikin kuvailusta jossa oli ilm. enempi tavaraa kuin minun muistikuvassa.

kuvittelen muistavani ko "zeniittirenkaan" (olihan oikea termi?) edelleen melko hyvin, mutta muistikuva voi tehdä tepposet

se että veljeni on aikanaan kuvaillut ilm. mutkikkaamman halon voi toki johtua minun aikanaan kehittymättömästä havaintokyvystä tai minun muistin huonoudesta tai sitten veli muistelee liikoja, mene ja tiedä, kovin pitkälle tästä näin ei pääse.

Kun kerran vielä kysytte tuosta zeniittirenkaasta, niin kuvailempa asiaa:

muistan edelleen kuinka ensin ihmettelimme outoa koko taivaan matalalla kiertävää rengasmaista pilveä, sitten huomasimme halot ja sivuauringot auringon ympärillä ja lopuksi hoksasimme tuon säteeltään pienikokoisen halorenkaan zeniitissä. se oli melko paksu ja hyvin selvästi sateenkaaren värinen, ei miltään osin kovin valovoimainen, siinä ei ollut erikoisen kirkasta kohtaa auringon suunnalla eikä muuallakaan (kuten viittaamassani simulaatiokuvassa edellisessä viestissä), se oli tasaisen sateenkaarimainen rinkula, joiltakin osiltaan varmaankin hailukampi, en mene takuuseen oliko parhaiten näkyvä osa auringon suunnalla, pikemminkin muistaisin että niin ei ollut. itse en nähynyt kuin yhden renkaan, heikki taisi kuvailla zeniitissä sisäkkäisiäkin renkaita, sen muistan varmasti että minä en semmoisia nähnyt tai havainnut. itseasiassa tuolloin en arvannut että tämmöisellä yksityiskohta-asialla olisi mielenkiintoa joten sitä ei tule niin mieleen silloin painettua. pitkään tuota tuijottelimme niskat takakenossa , se on jäänyt mieleen. taivas oli mielestäni näennäisesti täysin kirkas, uduton ja pilvetön sinitaivas.

toiseen kysymykseen muistiinpanoista vastaan että tarkistampa omat ja kaverien havaintovihot tässä kesän aikana sikäli kun löytyvät vielä, kerron sitten jos mitään löytyi. hiipiipä mieleen sellainenkin epäilys että heikki-veljeni on saattanut kuvan piirtää, oli minuakin säntillisempi muistiinpanojen tekijä ja luontoasioissa ylipäänsä on aina ollut minua tarkempi havainnoija, kysäisempä häneltä vielä. vaikka muistiinpanoja ei olisikaan, voisi olla kiinnostavaa panna kaikki paikallaolleet piirtämään oma versio halosta ja panna ne nettiin nähtäväksi rinnakkain, valaisisi ainakin maallikkohavainnoinin ja muistin heikkouksia. Huomaan jo nyt että tyyppihalojen kuvien katselu netistä pyrkii muuttamaan näitä vanhoja muistikuvia "totunnaisempaan" suuntaan.

edelleen kiitokset mielenkiinnosta, palailen asiaan jos löytyy muistiinpanoja,

antti

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)