Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (ismo.luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.07.2010



Eihän tuo kovin ihmeellinen ole. Auringonpeittäjällä varustettu jaakonsauva tai halomitalla varustettu auringonpeittäjä. Miten sen nyt haluaa sanoa. Kahdesta kepistä rakennettu T-mallinen teline, jonka alapäässä on kuulapää ja kamera. Keppien risteyksessä on auringonpeittäjä, jossa on mustaksi kehitetyllä mv-filmillä peitetty reikä kohdistusta varten. Poikkipuuhun olen laittanut nauloja pystyyn määrävälein mitta-asteikoksi.

Epäilyttävän kaaren ilmaantuessa ruuvaan kameran kiinni, säädän etäisyyden äärettömään, kohdistan kameran peittäjän suhteen, suuntaan laitteiston aurinkoon ja kuvaan sarjan kuvia. Jotta tulos olisi mahdollisimman tarkka, yritän tähdätä auringon reiän kohdalla olevan naulan kohdalle, se on välillä käsivaralta pikkuisen hankalaa, siksi useita kuvia. Noistahan voi halutessaan myös rakentaa pinon.

Sitten vaan koneen ääreen tarkastamaan, mihin kohtaan naula-asteikkoa kaari osuu. Asteikon avulla 22° ja 23° kaarien välinen vajaan asteen ero on selvästi nähtävissä.

Muutaman vuoden kokemuksen perusteella pitäisin laitetta varsin luotettavana. Suurin osa epäilyksenalaisista kaarista on ollut tavallisia 22° renkaita tai ylläsivuavia, niitä olen kuvannyt myös tarkoituksella "kalibrointikuviksi". 23° kaaret erottuvat yleensä kuvista yhdellä silmäyksellä. Toki tarkistuksen vuoksi vertaan kuvia myös varmojen 22° kuvien kanssa (kuten tuossa eilisessä esimerkkikuvassa). Mitta-asteikko nopeuttaa tunnistusta ja poistaa esimerkiksi huolimattomasta zoomin käytöstä, kohdistuksesta tai tarkennuksesta aiheutuvat virheet.

Pari kuvaa laitteesta:
http://personal.inet.fi/koti/luuk/halovalo/23parheelia/laite.html

Ismo

Jari Luomanen kirjoitti 9.7.2010 kello 14.06:

> Hieno tulos Ismo. Viitsitkö esitellä meille tuota laitetta hieman? Aikanaan siitä on ollut muistaakseni UMissa juttua, mutta olisi kiva kuulla tuoreita kokemuksiasi. :)
>
> Jari
>
>
> Ismo Luukkonen kirjoitti:

>> Laitoin näytille kuvaparin eilisestä 23° parheeliasta ja tämänpäiväisestä 22° ylläsivuavasta. Toimii rolloverina, eli 22° halo tulee esille, kun vie kursorin kuvan päälle. Kuvat on kohdistettu auringon mukaan, kuvattu samalla linssillä ja rajattu samalla tavalla. Ero kaarten etäisyydessä aurinkoon lienee aika selvä.
>> 
>> http://personal.inet.fi/koti/luuk/halovalo/kuvasivut/20100708-3732.html
>> 
>> Jouduin tilapulan takia siirtämään halokuvani uuteen osoitteeseen. Vanhat suorat linkit kuviin eivät enää toimi. Hakemistosivun löytää nyt osoitteesta http://personal.inet.fi/koti/luuk/halovalo/index1.html
>> 
>> Ismo
>> --
>> Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
>> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
>> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html
>> 
>>  

>
>
> --
> Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)