Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Luomanen (jari.luomanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.05.2010



Olen tässä ihan yleisestä mielenkiinnosta selvitellyt, miten siitepöly ja erilaiset allergeenit ovat suhteessa toisiinsa ja samalla pähkäillyt niiden kulkeutumista eri ilmakehän osissa. Keskustelin Auli Rantio-Lehtimäen kanssa (aerobiologian yksikkö, Turun yliopisto) ja hän valaisi minua siitä, kuinka kostuessaan siitepölyhiukkaset vapauttavat sisältönsä ituaukkojen kautta ympäröivään ilmaan. Tämän vuoksi esimerkiksi sateen alkaessa allergeenipitoisuudet ilmakehässä kasvavat moninkertaisiksi. Nämä proteiinihiukkaset, siis allergeenit, voinevat helposti kulkeutua korkeallakin ilmakehässä kaukokulkeutumina. Allergeeneja myös vapautuu ilmaan jo ennen kuin varsinainen siitepöly irtautuu kasveista aerosoleiksi.

Mieleeni tuli (ja tämä on silkkaa spekulointia), että yläilmakehässä olevat allergeeniproteiinit saattaisivat toimia mainioina nukleaatioagentteina jääkiteille. Vesijäähän tarvitsee nukleaatioagentin kiteytyäkseen (spontaani nukleaatio tapahtuu vasta alkaen noin 40 pakkasateessa). Riikonen on aikanaan kaivanut jostain selville, että ulkomaisissa laskettelukeskuksissa käytetään lumitykkien vedessä toisinaan bakteeriproteiineja nukleaatioytiminä, jotta lumetus olisi tehokkaampaa. Meillähän on tunnetusti huhtikuu (ja toukokuu) ollut tilastollisesti paras haloilmiöiden kuukausi yläpilvissä - olisi huimaa ajatella, että allergeeniproteiineilla olisi tämän kanssa joku yhteys. No, tämä voi olla silkkaa nojatuolifilosofointia, mutta ajatus on yhtäkkiseltään kiintoisa.

Tämmöistä nojatuolifilosofointia tällä kertaa. Meneeköhän ihan pseudoiluksi?

t. Jari

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)