Ursa   Viestint   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [t] ursa.fi

viestiarkisto

Tm ilmakeha-l [t] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, ett voit vastata viesteihin tlt sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [t] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [t] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Pivyksen mukaan: 25.05.2010



MARKUS HOTAKAINEN: Suomen säähistoria, Helsinki-Kirjat, 2010

Ilmatieteen laitos on julkaissut tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kirjan Suomen säähistoria. Kirjaan on poimittu jokaiselta itsenäisyytemme vuodelta merkittäviä säähän ja ilmastoon liittyviä ilmiöitä. Jokaiselta vuodelta esitellään jokin merkittävä säähän liittyvä tapahtuma ja peilataan niitä myös yhteiskunnassa tapahtuneisiin ilmiöihin Suomen syntymäpäivän (6.12.1917) säästä Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkaan 2010.
Mukana ovat muun muassa Kuusankosken halonäytelmä 10.3.1920, Oitin pyörremyrsky 4.8.1932 ja Kontiolahden trombi 2004. Osa säätapahtumista käy läpi vakavien onnettomuuksia säätilaa, kuten Kurun haaksirikko 1929, Maarianhaminan lentoturma 1963 ja Estonian onnettomuus 1994. Myös poikkeavia sääjaksoja helteineen, sateineen ja pakkasineen on poimittu tiettyjen vuosien kohdalle.
Yhden vuoden esittelylle on varattu aukeama eli kaksi sivua. Lukijalle ne ovat mukavia välipaloja, joita voi lukea haluamassaan järjestyksessä, oman mielenkiintonsa mukaan – vaikkapa chaselle ”sitä suurta rytinää” odotellessa.
Äkkiseltään kiinnitin huomiota vuoden 1932 Oitin pyörremyrsky –osuudessa ”…mutta harvaan asutulla maaseudulla vältyttiin kuolonuhreilta – tosin täpärästi.” Tuosta tapahtumasta kuitenkin Hyvinkään Sanomat kirjoitti 9.8.1932, että ”Nurmijärvellä sai nuori poika surmansa” (ks. http://www.saunalahti.fi/fmbb/storms/hysa09081932.htm ). Suomen säähistoria ei pyrikään olemaan täydellinen historiateos Suomen sään historiasta, vaan eräänlainen katsaus sääasioihin yksittäisten esimerkkien kautta. Sellaisena se antaa lukijalle monipuolisen näkemyksen Suomen sääilmiöistä, säähän vaikuttaviin asioista ja säätutkimuksen historiasta. Mitään ennätysrekisteriä tai vastaavaa kirjasta ei löydä. Joidenkin vuosien kohdalla toki on joitakin sen aikakauden tilastoja, karttoja tai ”koottuja selityksiä”. Kirjan tiedot perustuvat suurimmaksi osaksi Ilmatieteen laitoksen Kuukausi- ja Ilmastokatsauksiin.
Kokonsa puolesta (vähän reilut 12 x 20 cm) kirjaa on helppo lukea vaikkapa nukkumattia houkutellessa, vessassa tai tosiaankin chasella paremman (eli rytinän) puutteessa. Samalla valistaa itseään melkein sadalla sääaiheisella teemalla.
Ihan kiva kirja – ainakin erilainen siihen nähden, mitä äkkiseltään kirjan nimen perusteella saattaisi odottaa. Ei massiivista tilastokirjaa, vaan mukavia pikkutarinoita sääaiheesta. Nyt vaan pitää miettiä, lukisinko kirjaa illalla sängyssä, vessassa vai säästäisinkö sen hanskalokeroon chase-lukemiseksi… hmmm… taidan aloittaa heti!

Timo Leponiemi

PS. Kirja julkaistaan virallisesti perjantaina 28.5. Ilmatieteen laitoksella.

--
Halojaoston ja ilmakehdn valoilmividen jaoston sdhkvpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [t] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [t] ursa.fi -arkisto (1997-2005)