Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 21.04.2010



Seurailin viikonloppuna vähän tilannetta Mikkelin tähtipäiville mennessä ja paikan päällä.

Hiukan punerrusta oli perjantai-illan auringonlaskussa, mutta ei niin merkittävästi, että se olisi ollut mitenkään tavallisuudesta poikkeavaa. Tavallinen pöly ja kosteuskin kai voivat synnyttää ruskoja.

Lauantaiaamuna puiden takaa näkynyt Aurinko on voimakkaan oranssinpunainen.   Ei arvausta yhteydestä tuhkapilviin.

Olen yrittänyt seurata Bishopia myös viikonloppuna ja alkuviikosta. Auringon ympärys on ollut kyllä varsin vaalea, mutta mitään punertavaa tai rusehtavaa ulkoreunusta en 15-20 asteen etäisyydellä ole havainnot. Hehkukin on ollut reilun 10 asteen luokkaa.

Hehku voi olla viitettä tuhkapartikkelista, toisaalta juuri nyt keväällä taivaalla on pölyä ja töhnää muutenkin läpinäkyvyyttä huonontamaan ja tuollaista hehkua synnyttämään.

Maanantaina otin muutamia kuvia Auringon seudusta, mutta flunssan vuoksi en ole jaksanut vielä käsitellä niitä.

Lisäksi eilen totesin yllättäen, että voimakas hehku Auringon ympärillä olikin äärimmäisen ohuen piirteettömän cirrostratuksen aiheuttama, koska taivaalle oli ilmestynyt heikko sivuaurinko.

  • * *

Muutamassa listallakin esiintyneessä voimakkaammin kellanruskeassa ruskossa voisi olla kyllä viitteitä tulivuoriruskoon, mutta aika laimeana.

En epäile, etteikö Bishopin viitteitä voisi olla, mutta itse ainakin yritän tasapainoilla tulkinnoissa liiallisen skeptisyyden ja ylireagoinnin välillä.

  • * *

Bishopin näkymisestä. Kuvittelisin, että auringonlaskun yhteydessä sen näkeminen voisi olla ehkä helpompaa. En ole ihan varma, mitä Krista sipulipilvellä tarkoitti, mutta muistelen että laskevan Auringon Bishop oli vähän deformoitunut horisontin suuntaisesta eli näkyi sellaisena kumpuna horisontin suuntaisessa ruskossa.

Kuu alkaa myös kasvaa, joten yöllä voisi yrittää pitkiä valotuksia Kuun seudusta.

  • * *

Oli puhetta Bishopin ja ilmiöiden synnyttämistä partikkeleista. Eikös Bishopin koosta voisi suoraan laskea sirottavien partikkeleiden koon. Tässähän kai toimii ihan samat kaavat kuin kehien kohdalla. Bishophan on periaatteeltaan isokokoinen kehä.

  • * *

Yksi pohdiskelu on Pinatubo-ilmiöiden ja näiden vertailu. Pinatubohan tosiaan ampui tavaraa stratosfääriin, jossa se pysyi pari kolme vuotta. Ilmiöitä seurattiin 1990-luvun alussa muutaman vuoden ajan. Nyt tuhkat ovat pysyneet troposfäärissä ja käsittääkseni osin jopa melko alhaalla (alle 6 km). Aineksien korkeudella on vaikutusta ainakin jälkiruskoihin. Mitä korkeammalla, sitä myöhemmin auringonlaskun jälkeen rusko iskee. Ja ymmärtääkseni juuri jälkiruskot ovat olleet erityisen dramaattisia suuren kontrastin vuoksi.

  • * *

Mielenkiintoista, joskaan ei kovin yllättävää, on ollut se, että maallikot ovat kuvitelleet monin paikoin halojen syntyvät tuhkan vaikutuksesta. Tällaisiin mm. lehtien lukijakuviin kai meidän ilmakehän valoilmiöharrastajien on velvollisuus laittaa oikaisuja.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)