Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 15.04.2010



Tulivuorenpurkaus Islannissa:
http://www.ruv.is/

Tuhkan leviämisennuste:
http://www.ruv.is/frett/flugumferd-stodvud-i-n-noregi

-TIMO L.
YLE UUTISISTA: Tulivuoren tuhka voi haitata lentoja myös Suomessa

Islannista leviävä tulivuorenpurkauksen tuhka voi haitata pohjoisen Suomen   lentoliikennettä, kertoo Finavia. Tulivuoren syöksemä vulkaaninen tuhka on levinnyt Norjan kautta pohjoiseen Suomeen viime yönä. Lentoliikennettä joudutaan rajoittamaan, koska tuhka heikentää näkyvyyttä.  

Lähtökohtaisesti Pohjois-Suomessa ei säätelyn mukaan saa nyt lentää lainkaan. Liikennöitsijät saavat kuitenkin itse arvioida, riittääkö näkyvyys lentämiseen. Jos he katsovat voivansa lentää, säätely puretaan heidän osaltaan, kertoo lennonjohdon päällikkö Pasi Nikama Finaviasta.  

Rajoitus koskee maan pohjoisosaa Oulu - Kajaani -linjasta alkaen. Käytännössä yhtään lentoa ei Nikaman tietojen mukaan ole jouduttu perumaan.  

  • On ehkä käytetty alhaisempia lentokorkeuksia, Nikama luonnehtii.

Rajoitus on saattanut vaikuttaa myös joihinkin maan yli lentäviin lentoihin, jotka ovat lähteneet esimerkiksi Aasiasta. Lentoyhtiöt ovat Nikaman mukaan saattaneet valita eteläisempiä reittejä. Suomen yli lentää päivässä joitakin kymmeniä lentoja.  

Tuhkan vuoksi myös Skotlannin, Norjan, pohjoisen Ruotsin, Englannin ja Norjan välisen merialueen sekä Pohjois-Suomen lentoliikennettä rajoitetaan.  

Rajoitukset ovat alustavasti voimassa puoleen päivään saakka. Tilannetta seurataan jatkuvasti.  

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan ilmavirtaukset kuljettavat tuhkaa itään tai etelään päin.  

Norjan ilmailulaitos Avinor sulki keskiviikkoiltana Bodön ja Tromssan välisen ilmatilan, ja harkitsee lentokiellon ulottamista vielä Trondheimiin saakka.  

Ruotsin ilmailulaitos päätti ilmatilan sulkemisesta myöhään keskiviikkona, kun purkauksesta peräisin oleva tuhkapilvi levisi Ruotsin puolelle, kertoo Radio Norrbotten.  

Myös Skotlannin ilmailulaitoksen mukaan päätös tehtiin turvallisuussyistä.

   Britannian ilmailulaitoksen mukaan tuhka levinnee etelän suuntaan. Lentoyhtiö easyJet varoitti keskiviikkona, että tuhka saattaa vaikuttaa Britannian lentoihin.  

Tulivuori purkautui Islannin Eyjafjallajökullin jäätiköllä varhain keskiviikkona aamulla ja syöksi tuhkaa ja savua kilometrien korkeuteen. Purkaus on sulattanut jäätikköä ja nostattanut tulvavesiä. Viranomaiset ovat evakuoineet tulivuorenpurkauksen vuoksi ainakin 700 ihmistä. Islanti on joutunut sulkemaan vain lähellä purkauspaikkaa olevan pienen lentokentän.  

--

Halojaoston ja ilmakehdn valoilmividen jaoston sdhkvpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)