Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.01.2010


Keinohalopilareiden yhteydessä on uutisoinnissa ja keskustelupalstoilla ajoittain noussut esiin myös sana valosaaste.

Missä määrin voimme sanoa halopilareiden runsauden kertovan valosaasteesta? Itse olen mieltänyt, että pilarien määrä kuvaa aika vahvasti sitä, että valaistusta on paljon suunnattu niin, että runsaasti valoa pääsee karkaamaan yli horisonttitason (tai -5° tason, jota esimerkiksi International Dark Sky Association, IDA suosittaa hyvän valaistuksen suuntaukseksi).

Yritin pähkäillä pilarien syntymekanismista, että kun valolähde on lähellä havaitsijaa ja valolähde katsojan tason yläpuolella, pilarit voivat olla korkeitakin, vaikka valo olisi hyvin suunnattu.

Jos taas valolähde on kaukana, niin pilarit eivät voi olla niin korkeita tai se vaatii ainakin voimakasta kidemuodostusta ihan havaitsijan läheisyydessä. Jos valolähde on havaitsijan horisonttitason alapuolella ja lamppu oikein suunnattu, vain alapuolisia pilareita voisi nähdä.

En tiedä, menikö tämä pähkäily oikein.

Yleisestihän tiedämme, että keinovalaistusta sojottaa taivaalle mielinmäärin..

On vähän kahtiajakoinen olotila, kun toisaalta juuri valaistus mahdollistaa meille noin mahtavat pilarinäytelmät,  toisaalta pitäisi olla huolissaan huonosti suunnatusta  ja ylimääräisestä valaistuksesta.

-VeikkoM-

PS. tämä viesti on ohjattu kahdelle listalle, joiden tilaajajoukko ei ole täysin yhtenevä. Kaikki viestit eivät välttämättä mene heti perille. Yritän listojen ylläpitäjänä hyväksyä suojauksiin jumiutuvat viestit.

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)