Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (ismo.luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.08.2009



Kaivoinpa arkistojen pohjalta Tähdet ja Avaruus -lehden numero 1/1990, jonne kirjoitin Kuusankosken 70-vuotismuistokirjoituksen. Ihan tuli nostalginen olo niin lehdestä kuin tekstistäkin. Melkein hävettää laittaa sitä luettavaksi, mutta tulkoon nyt tähän, kun tuli skannattua ja muutettua tekstimuotoon. Muistakaa sitten lukiessanne, että tuosta tekstistäkin on tosiaan liki 20 vuotta aikaa.

Ja notepadilla en ala postscriptiä paukuttamaan, Macin tekstuuri on sitten eri asia.

Ismo

Kuusankoski 70 vuotta

Lähes kaikki tahtiharrastajat ovat varmasti nahneet halon, ainakin sen tavallisimman 22 asteen säteisen renkaan Auringon tai Kuun ymparilla. Mutta halomuotoja on toki useampiakin, kaikkiaan noin 80, ja ne saattavat sijaita lähes missä tahansa taivaalla. Tavallisessa halonäytelmässa muotoja on nähtävissä kuitenkin vain 1—5. Yli kymmenen muotoa käsittävät näytelmät ovat jo harvinaisia, ja yli viidentoista muodon näytelmiä tunnetaan vain muutamia harvoja. Taivaalle ilmestyessään tällainen ilmestys saakin alan harrastajan sydämen pompottamaan ylikierroksilla.

Jonkinasteisen kiihtymyksen oireita innokkaimmissa haloharrastajissa aiheuttaa myös sana Kuusankoski (varsinkin jos parhaillaan on menossa maineikas halokorttiottelu). Kymmenes maaliskuuta 1920 Kaakkois- Suomessa Kuusankosken ympäristössä havaittiin nimittäin halonäytelmä, jossa muotojen lukumaara nousi ainakin 18:aan, minkä lisäksi piirroksista löytyy nelja muotoa, joiden olemassaolosta ei ole täyttä varmuutta. No, itse asiassa jo luku 18 on alansa maailmanennatys, jolle kalpenevat maailmalla tunnetummat Heveliuksen (1661) sekä Lowitzin (1794) havainnot, muiden muassa.

Kuusankosken halo herätti huomiota myös tavallisessa kansassa. Mainintoja ilmiösta oli esimerkiksi paikallisissa lehdissa. Havainnoiksi laskettavia tekeleitä on tiedossa kymmenkunta, näistä tasokkaimmat ovat peräisin E.A. Bieseltä seka V. Krohnilta. Molemmista piirroksista löytyvät kaikki tavanomaisimmat halomuodot seka lisäksi useita harvinaisuuksia, joista merkittävimpiä ovat ns. St. Andrew'n ryhmän kaaret, joihin kuuluu neljä koko taivaan alueelle ulottuvaa kaarta.

Kuusankosken halonäytelmästa tulee tänä keväänä kuluneeksi 70 vuotta. Naiden vuosien aikana kukaan ei ole tiettävästi havainnut mitään vastaavaa (lähelle on toki maailmalla päästy, esim. Blake Etelämantereella 1958). Suomen kevat on kuitenkin haloille otollista aikaa, eikä mistään voi tietää, etteikö taivasta hyvinkin pian koristaisi Kuusankosken kaltainen koru. Kannattaa siis pitää silmät auki ja filmi kamerassa kevathangilla hiihtäessä... ja vaikka taivaalle ei nyt Kuusankoski-kloonia ilmestyisikään, on se ihan tavallinenkin halonäytelmä kaunista katsottavaa.

Ismo Luukkonen

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)