Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.06.2009



Hei!

Ainakin neljä havaitsijaa on laittanut nähtäville kuvia 25./26.6. Olen tutkaillut noita ja minusta ainakin näyttäisi, että ko. yön kuissa näkyneet pilvet voisivat olla yökkösiä.

Jarkon kuvissa tapaus on aika selvä, mutta myös Jonin kuvissa sekä Pertin ja Nyman Karin yksityisesti lähettämissä kuvissa on melko varmasti yöpilviä.

Vaikeutenahan tässä näytelmässä on ollut yöpilvien himmeys. Kuvistakaan en pysty ihan varmasti luottamaan, että pilvien sinertävä sävy oli oikea visuaalisestikin näkynyt.

Kun kuitenkin useampia havaitsija on kuitannut näytelmän varmaksi tai epävarmaksi, nämä usein vahvistavat toisiaan. Voisi toki vielä verrata näkyneiden pilvien esiintymissuuntia ja kuvissa näkyviä muotoja. Yöpilvien tapauksessahan kyse ei ole mitenkään paikallisesta ilmiöstä, vaan samat pilvet näkyvät laajalla alueella.

  • - -

Yöpilvien tunnistaminen cirruksista ja muista yläpilvistä ei ole aina helppoa. Vaikka itse olen tehnyt yöpilvihavaintoja jo yli parikymmentä vuotta ja kokemusta on kertynyt, en voi silti aina olla varma, tuleeko virhetunnistuksia.

Muutakin keinoja tunnistukseen on, mutta nekään eivät ole idioottivarmoja:

  • polarisaatiokeino: yöpilvet tummuvat polarisaatiosuodinta pyöriteltäessä kuten taustataivas, kun taas tavalliset pilvet tulevat paremmin näkyviin. Tämä toimii kuitenkin huonosti Auringon suunnalla ja myös vastakkaisella suunnalla, voimakkaimmillaan ilmiö on 90° päässä Auringosta
  • pilvien väri: sinertävä sävy on normaaleille pilville hyvin harvinaista, yleensä minusta cirruksissa on vähän kellertävyyttä ja voimakkaampaa valkoisuutta kuin yöpilvillä. Rajankäynti on kuitenkin vähän epämääräistä
  • rakenteet: terävät kapeat kuidut ja lainemaiset rakenteet sekä ns. verkko- ja poikkijuovarakenteet ovat cirruksissa harvinaisempia, eivät toki poissuljettuja. Minusta tavalliset yläpilvet ovat joten vähän "paksumpia" ja "suurempipiirteisiä" kuin yöpilvet.. tosin yöpilviharsossa ja zeniitin tienoilla olevissa yökkösissä on näitä isompirakenteitakin..
  • joskus kun tunnistan jonkin selkeämmän pilvimuodon normaaliksi pilveksi, olen todennut, että samansuuntaiset, mutta hennommat ja yöpilvimäisellä pilvimuodot osoittautuvat myös tavallisiksi pilviksi.. silti yritän usein tarkastaa asian polarisaation avulla. Matalammalla olevat cirrukset on usein helposti tunnistaa tavallisiksi pilviksi, kun zeniitissä ja korkeammalla olevista se on vaikeampaa.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)