Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.09.2008



Hei,

Talvi taas pikku hiljaa lähestyy ja ajattelin ottaa esille erään asian nyt kun se sattui olemaan mielessä. Olisin nimittäin hyvin kiinnostunut näkemään jääkidekuvia sellaisista timanttipölytilanteista jotka eivät saa aikaan mitään kunnollista halonäytelmää, siis oleellisesti huonolaatuisista jääkiteistä.

Minulla on paljon kuvia jääkiteistä tavallissa cirrus/cirrostratuspilvissä  ja ne ovat kyllä enimmäkseen tolkuttoman huonolaatuisen näköistä tavaraa. Ei liene mitenkään yllättävää kun ajattelee miten harvinaisia näyttävät halonäytelmät oikeastaan ovat. Haluaisin nähdä onko maan päältä valokuvatut huonolaatuiset kiteet yhtään samannäköisiä. Jos ovat, maanpäällisten kidehavaintojen tekoon kannattaisi ehkä panostaa huomattavasti nykyistä enemmän, siis tutkimuksen eikä pelkästään harrastuksen osalta.

Eli ne jotka kidekuvia pystyvät ottamaan, voisitteko ottaa kuvia myös silloin kun jääkidesade tuottaa vain kökköjä haloja? Erityisesti voisi yrittää vahdata hyvin kylmiä kelejä, jolloin olot olisivat lähempänä tropopaussin olosuhteita. Kökköjen kiteiden optiset ominaisuudet ovat esim. yksi ilmastomallituksen epävarmuustekijöistä, joten ihan oikeasti tärkeääkin homma olisi (ehkä jopa tärkeämpää kuin halokiteiden osalta, niin pahaa kuin tällainen ajatus tekeekin).

Jos on kiinnostusta osallistua tällaiseen projektiin, ottakaa yhteyttä.

--

Timo Nousiainen
Division of Atmospheric Sciences and Geophysics Department of Physics
P.O. Box 68
FI-00014 University of Helsinki
Finland

Tel: +358 9 19151064
Fax: +358 9 19150860

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)