Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.07.2008



> Tarkoititko Veikko tätä, vai pitäisikö kuviin liittää tekstinä nämä
> tiedot?

Lähinnä tarkoitin, että olisi kiva, jos porukat liittäisivät vähän aikatietoa jo raportoidessaan kuvistaan/havainnoistaan. Toki valokuvien exif-tiedot (olettaen että ollaan muistettu laittaa kameran kello aikaan) on yksi mahdollisuus selvitellä aikoja. Yksittäiset kuvat tosin antavat koko seuratusta näytelmästä vain yksittäisiä hetkiä. Nekin antavat kuitenkin jo täsmällistä tietoa

Jos haluaa kameralla havaita yöpilviä, joka nykyään sinänsä voisi olla kätevä tapa havaita, niin kuvaaminen kannattaisi suunnitella ehkä hiukan järjestelmällisemmäksi. Esim. ottaa kuvia tasavartein, aivan kuten aikanaan on neuvottu tekemään piirroksia ja tarkastamaan yöpilvialueen rajoja.

> Onko kukaan yrittänyt yöpilvikuvien pinoamista?

En ole kuullut. Ainakaan ei kannata kovin pitkällä ajanjaksolla ottaa sarjaa, sillä yöpilvien hidaskin liike alkaa nopeasti sotkea yhdistettyä kuvaa. Tuota kannattaisi ehkä kokeilla. Peruskohinaa kai kyllä pystyy hiukan suodattamaan myös normaaleilla kuvankäsittelyfilttereilläkin ilma että informaatiomäärä  suuresti kärsii.

Kuvaamistekniikoista sarjallinen kuvaus on myös mielenkiintoinen havaitsemistekniikka. Sitä onkin jo harrastettu.

Mahtaisiko ilmakehäporukassa olla kiinnostusta kehitellä ja hahmotella kameran omistajalle sopivaa ohjeistusta yöpilvihavaintojen  tekoon. Tavallaan vanha havainto-ohjeistus kaipaisi uusimista tai ainakin täydentämistä.

  • * *

Minulla on tarkoitus puhua Cygnuksen torstain havaitsemispajassa mm. kuvaamisesta havaintotekniikkana. Olen kiinnittänyt huomiota, että monilla tavoitteena on saada vain kaunis kuva ja panostus keskittyy kuvanottamisen tekniikkaan. Harvempi tavoittelee selvästi ilmiön ja tapahtuman dokumentoimista. Valinta toki kiinni kuvaajan omista tavoitteista, mutta mielestäni nämä kaksi asiaa eivät ole toisiaan poissulkevia.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)