Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.05.2008



> Onko olemassa mitään selvää rajaa milloin vastapilvisäteet muuttuu
> vastahämäräsäteiksi ? Eikös samasta asiasta kuitenkin puhuta, mutta
> ilmiöt esiintyvät eri aikaan...?

Nimitykset hämäränsäteet (crepuscular rays) ja vastahämäränsäteet (anti-crepuscular rays) syntyvät samalla fysikaalisella tavalla. Nimitykset perustuvat vain ilmiöt sijaintiin taivaalla.

Ehkä voisi selittää niin, että hämäränsäteet näkyvät Auringon puolella ja perspektiivipiste on Aurinko. Vastahämäränsäteissä vastaava piste Auringon vastapiste.

Erikoistapauksena on jotkut kesäiset tilanteet, jolloin nämä eripuolilla näkyvät säteet yhtyvät toisiinsa. Ehkä silloin voidaan puhua ihan vain hämäränsäteistä.

  • * *

Edellä puhuttiin pilvisäteiden ja hämäränsäteiden erosta, vaikka luulen, että Timo K:n kysymys ei koskenut tätä. Muutama sananen lienee paikallaan.

Ilmiöiden fysikaalinen pohja on lähes sama, pientä eroa kuitenkin on. Yhteistä on se, että ilmakehässä on iso tilavuus jotain hiukkasia, jota sirottavat valoa ei suuntiin, myös havaitsijan silmiin, jos Aurinko vain osuu tähän alueeseen. Jos Auringon ja sirottavan aineksen väliin pannaan varjostimia, yleensä repaleisia pilviä, niin vain osa sirottavasta aineesta valaistuu ja näkyy säteitä tai varjoina, joka ovat käytännössä yhdensuuntaisia, mutta perspektiivin vaikutuksesta näkyvät viuhkana.

Pilvisäteissä sirottava aines lienee vesihöyryä tai pölyä troposfäärissä suhteellisen lähellä maanpintaa.

Hämäränsäteet syntyvä varjoina ilta/aamuhämärän väreihin, tyypillisimmin purppunavaloon ja vastaruskoon. Nämä tiettävästi syntyvät stratosfäärin molekyyleistä sironneessa valossa. Niinpä hämäränsäteiden syntykin tapahtuu noilla korkeuksilla.

Iltaruskossa nähdään joskus pilvisäteitä, jotka ovat voimakkaasti värjäytyneinä ruskon väreihin, mutta niistä näkee selvästi että syntyvät alailmakehässä pölyn ja kosteuden vaikutuksesta, esim. näkyvät pilviä vasten. Näitä olemme kutsuneet Ursassa ruskosäteiksi, vaikkakin ne ovat puhdasverisiä pilvisäteitä. Ulkomaisessa kirjallisuudessa ja lähteissä näkyy näitäkin kutsuttavan toisinaan termillä 'crepuscular rays'. Pedanttina haluaisin kutsua hämäränsäteiksi ainoastaan noita korkeammalla ilmakehässä syntyneitä säteitä.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)