Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmo.moilanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.01.2008



> Onko noita harvinaisempia haloja vielä kovin paljon kuvaamatta?
>
> Olli

Onhan niitä vielä jahdattavaksi asti.
Tein joskus (nyt siis jo Kernin osalta vanhentunut) listan näistä: http://www.somerikko.net/halos/halos_undoc.html Listassa on siis 14 havaitsematonta, todennäköisesti olemassa olevaa haloa.

120° ALASIVUAURINGOT
Todennäköisesti jonkun lentomatkustajan valokuva-albumissa saattaa jo olla nämä, mutta kukaan haloista tietävä ei vielä ole sellaista kuvaa nähnyt. Tämä on ehkä yleisin ja helpoin uupuvista kuvaamattomista haloista, mutta edellyttää havaitsijalta runsasta lentämistä tai asumista korkealla paikalla... En nyt ihan varma ole, mutta oliko tässä joku aika sitten huhua että tämä olisi kuvattu? Tietääkö kukaan? Piikin pintahaloa ei nyt lasketa.

NADIIRINYMPÄRISTÖN KAARI
Jaloissa näkyvä nadiirinympäristön kaari uupuu edelleen (ihan sen vuoksi vuokrasin työasunnon 5. kerroksessa). Tästä on epävarma keinovalohavainto. Piikin jääkimalluksia ei oikein voi huomioida kun kiteet eivät olleet ilmassa eikä ilmeisesti olleet koskaan olleetkaan.

66° SIVUAURINGOT
Havaittu vain Saskatoonin näytelmässä, mutta eivät tarttuneet kuviin. Näitä kannattaa etsiä kun moninkertainen sironta jyrää ja taivaalla on kunnon 44° saurit. Kyseessä siis sivuauringon sivuauringon sivuaurinko.

PYRAMIDIPARRYT
Kaikki Parry-asentoisesta pyramidikiteestä syntyvät Parry-sukuiset kaaret. Kaikkiaan kuusi eri asteluvun kaariryhmää. Edelleen puhtaasti teoreettisia haloja.

Parry asennosta löytyy paljon simulaatioihin ilmestyviä himmeitä kaaria. Kaikkia niistä ei tulla koskaan ehkä havaitsemaan, mutta yksi niistä on jo tänä talvena kuvattu.

Historiallisia ja muita klassioita (eivät välttämättä olemassa):

90° SIVUAURINKO
Edelleen kuvaamaton klassikko, jos ylipäätänsä on olemassa. Moneen monituiseen kertaan tämä on väitetty kuvatuksi ja kuviakin on esitelty, mutta yksikään tapaus ei ole vielä vakuuttanut. Kuvat selittyvät liian usein väärin mitatuilla 120° sivuauringoilla tai pilvikirkastumilla. Teoreettisesti 90° saurin mahdollistama valoreitti esiintyy jääkiteissä kyllä, mutta se on niin epäedullinen että katoaa melko varmasti horisonttirengaan hehkuun... ja heti perään disklaimeri eli emme voi olla täysin varmoja etteikö tämä joskus voisi näkyäkin...

90° sivuauringon vakuuttava dokumentointi vaatii usean kuvan kuvasarjan jolla pilvikirkastuma-selitys voidaan kumota (ellei ole selvästi jääsumussa) ja kuvia jossa on maastoa/kohde josta tai jonka varjoista voidaan halon JA auringon atsimuuttisuunta kiistattomasti määrittää. Huomatkaa, että pelkkä havaitsijan antama kellonaika ei oikeastaan riitä atsimuuttimäärityksiin. Yleensä atsimuuttisuunnan määrittäminen on se mihin nämä väitetyt 90° saurin kuvat kompastuvat. Joko kuvista näkee että atsimuuttisuunta on selvästi väärä tai halolle ei saa minkäälaista atsimuuttisuuntaa määritettyä kuvista (kuvassa halon lisäksi pelkkää taivasta), jolloin kirkas pallo horisonttirengaalla on pakko tuomita 120° sivuauringoksi, vaikka havaitsija mitä tahansa muuta väittääkin ja vaikka se tosiaan olisikin ihan aito 90° sivuaurinko. Mikä on ikävää sekä havaitsijan että halotutkimuksen kannalta. Uusia haloja ja ensidokumentointeja kun ei voida ilman armotonta kriittisyyttä hyväksyä tai uskottavuus menee koko yhteisöltä.

HEVELIN HALO
Tämä halokirjallisuuden toinen Graalin malja Kernin ohella on vieläkin mystisempi. Jos alkuperäinen havaitsija ei olisi ollut niin tunnettu tutkija kuin oli niin tuskin olisi saanut niin paljon huomiota. Kukaan ei tiedä onko olemassa ja kaikki salaa toivoo että olisi ja tulisi seuraavaksi hänen eteensä... Toimivaa teoriaa ei ole ja alkuperäinen havainto voi selittyä virhehavainnolla.

VAIHTOEHTOISEN PARRY ASENNON HALOT
Ehkä Hevelin halon kanssa yhtä hurjaa olisi kuvata ns. vaihtoehtoisen Parry-asennon haloja. Pylväskiteen asento on muuten sama kuin Parry asennossa, mutta horisonttaalisten sivutahkojen sijasta kaksi sivutahkoa ovat vertikaalisesti. Liiketila synnyttää periaatteessa kaikki samat halot kuin Parry asento, mutta halojen paikat ja muodot ovat eri.

Kaksi pääjäsentä tässä ryhmässä on ns. Barkowin kaari (Parryn kaarten kaltaisia, mutta kaartuu selvästi eri tavoin) ja aidot 46° sivuauringot (90° prismasta) eli "vaihtoehto Tapet" (kaikkiaan kuusi kaarta 46° halon seuduilla joista yhdet horisontirenkaalla. Ovat hiukan eri suunnissa kuin tavallisesta Parry asennosta syntyvät Tapen kaaret).

Vaihtoehtoisen Parry asennon heikkous on sen teoreettinen epäpätevyys (aerodynamiikanvastainen asento) ja valokuvien puute. Jos joku onnistuisi kuvaamaan tämän ryhmän haloja niin se vasta oli tosi kova juttu.

Eli siitäpä poimitte sopivan tavoitteen itsellenne.

Jarmo

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)