Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 21.02.2007


Useimmat meistä paljon taivasta seuranneista tunnistaa ilmiön keinovalon aiheuttamaksi jääsumupilariksi. Näistähän on tavantakaa talvisin esimerkkejä.

Kuvittelen, että ihmisten vaikea arvata ilmiön alkuperää tapauksissa, joissa jääkiteet esiintyvät erillisenä korkealla leijuvassa kerroksessa, jolloin pilarin alkupään ja valonlähteen  yhteys ei ole ilmeinen. Tässä tapauksessa pilari on pitkähkö, mutta vielä erikoisempia on tilanteet, joissa jääkidekerros on ohut ja pilari näyttää ihan vain valoläikältä taivaalla.

Todennäköisesti pilareja tulee esiintymään tässä pakkasjakson yhteydessä samassa paikkaa uudelleenkin. Pituus ja kirkkaus varmaan vaihtelevat, mutta paikka on sama.

Jos on pakko ryhtyä perustelemaan, miksi ilmiö ei ole revontuli, niin tyypillisesti revontulisäteet ovat puhtaan vihreitä (jos on mukana punaista alapäässä, sinistä ei juuri muista havaitun). Yleensä revontulisäteitä on pienessä nipussa, ja niitä muuallakin taivaalla. Myös säteen rakenne on tasaisempi kuin mainitun kuvan pilarissa.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)