Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.02.2007


Lupailin ehdotusta halohavaintojen sähköpostiraportoinnista kommentoitavaksi.

Täältä löytyy:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/halot/havainnot/2007/ohjeet.html

Ideaalitilannehan olisi, että jaostolla olisi käytössään netin kautta täydennettävä havaintotietokanta. Tällaista ei kuitenkaan ole, eikä ilmeisesti ainakaan ihan heti myöskään tule, joten toistaiseksi on tyydyttävä hieman kömpelömpään ratkaisuun.

Mielestäni sähköinen raportointi olisi kuitenkin syytä saada pikaisesti toimimaan. Tämä voisi osaltaan kääntää hiipuvat havaintomäärät nousuun, ja ainakin se mahdollistaisi nopeamman havaintojen seurannan esimerkiksi netissä julkaistavien kuukausiyhteenvetojen muodossa.

Nyt kaavailemani systeemi on varsinainen köyhän miehen viritys, mutta uskoakseni kohtalaisen toimiva. Suurin ongelma lienee A-lomakkeen piirroshavaintojen vaatimuksen poistuminen. Mitään ongelmatonta tapaa piirrosten sähköiseen välittämiseen en ole keksinyt – postitse niitä saa toki edelleenkin lähettää. Toisaalta keskustelua voi virittää siitäkin, ovatko piirrokset enää digikameroiden aikakaudella välttämättömiä. (Itse jatkan edelleen piirrosten tekemistä – kertovat nopealla ja visuaalisella tavalla siitä, mitä on nähty.)

Suunnitelman idea on yksinkertaisesti se, että A-lomakkeen tiedot voi välittää sähköpostiin kirjoitettuna listauksena aina kuukauden päätyttyä jaoston osoitteeseen halot(a)ursa.fi (tarkempi selostus ym. osoitteessa). Lisäksi myös harvinaiset muodot kirjataan listaukseen. Harvinaisuuksista on tosin edelleenkin syytä postittaa myös huolella täytetty B-lomake (vai onko syytä kehittää tähänkin sähköpostilla toimiva käytäntö).

Jaostonvetäjälle sähköpostiraportointi tuottanee hieman lisätyötä, kun sähköpostiviesti täytyy tulkita siistiksi tulosteeksi havaintomappiin, mutta tämän riskin olen valmis ottamaan. Toisaalta systeemi mahdollistaa pikaisen palautteen havaitsijalle, jos raportissa on puutteita tai epäselvyyksiä.

Ja ettei väärinkäsityksiä syntyisi, niin korostan erityisesti sitä, että sekä A- että B-havaintolomakkeet postitse lähetettyinä ovat edelleenkin tervetulleita!

Tämä on siis vasta ehdotus. Kommentoida tulee ja saa. Jos vastalausemyrsky esimerkiksi piirrosten poistumisen (tai sen suuren vaivan, minkä sähköpostin kirjoittaminen aiheuttaa) takia on valtaisa, voin asiassa peräytyä. Selän takana on tilaa.

Ja jos joku innokas haluaa systeemiä kokeilla, senkin voi tehdä tammikuun havaintojen osalta! Voisin jopa yrittää jonkinlaisen nettikoosteen kokoamista, jos havaintoja alkaa tulla.

Ismo

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)