Ursa   Viestint   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [t] ursa.fi

viestiarkisto

Tm ilmakeha-l [t] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, ett voit vastata viesteihin tlt sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [t] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [t] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Pivyksen mukaan: 05.12.2006


Tiedote 5.12.2006

Itsenäisyyspäivänä hyvin leutoa - Joulun lumitilanne vielä epävarma

Seuraavat neljä viikkoa sää näyttäisi jatkuvan Suomessa keskimääräistä lämpimämpänä siten, että erityisesti jakson alku on huomattavasti keskimääräistä leudompi maan etelä- ja keskiosissa. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) laskee maailmalaajuisia ennusteita myös 30 vuorokauden ajanjaksolle. Ne eivät kuitenkaan ole ajallisesti tai paikallisesti tarkkoja, vaan antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon sateisuus ja lämpötilat poikkeavat keskimääräisestä.

ECMWF:n laskelmista voi siis saada tulokseksi esimerkiksi, mikä on todennäköisyys sille, että on keskimääräistä lämpimämpää. Ajallinen ja paikallinen tarkkuus on huomattavasti vähäisempää kuin esimerkiksi viiden vuorokauden ennusteessa.

Ilmatieteen laitos seuraa jatkuvasti, kuinka näiden pitkien ajanjaksojen ennusteiden osuvuudet kehittyvät. Tulevaisuudessa ennustejaksot pitenevät.

– Pitkien ennusteiden osuvuudet eivät kaikissa tilanteissa ole olleet toivotun kaltaisia. Luonnollisesti ensimmäisen ja toisen viikon ennusteet ovat luotettavampia kuin kolmannen ja neljännen viikon, Ilmatieteen laitoksen Turvallisuussään ylimeteorologi Ilkka Juga luonnehtii kuukausiennusteita.

– Ennustettavan ajanjakson pidentyessä valtamerien lämpötilamuutosten merkitys kasvaa. Pohjoisilla leveysasteilla myös jääpeitteessä tapahtuvat muutokset ovat tärkeitä, Juga kertoo.

Keskimääräistä lämpimämpää

Ilmatieteen laitoksen mukaan seuraavat neljä viikkoa sää näyttäisi jatkuvan Suomessa keskimääräistä lämpimämpänä siten, että erityisesti jakson alku on huomattavasti keskimääräistä lauhempi maan etelä- ja keskiosissa. Jakson loppuosan, johon myös joulu osuu, poikkeama keskimääräisistä lämpötiloista ei näyttäisi olevan niin suuri. Maan pohjoisosassa todennäköisyys myös tavanomaisiin ajankohdan lämpötilaoloihin kasvaa.

Ilkka Juga kuitenkin muistuttaa, että kuukausiennuste ei kuvaa yksittäisissä päivissä tapahtuvaa vaihtelua. Jugan mukaan etenkin jakson kaksi ensimmäistä viikkoa näyttävät sateisilta. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee pääosin vetenä. – Kolmannesta viikosta eteenpäin sateen olomuotoa ei ole mahdollista vielä kuvata, Juga toteaa.

Ylimeteorologi Anneli Nordlund Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta kertoo, että ”reistaileva” talventulo toki kuuluu Suomen ilmastoon. Etelässä lumettomiin jouluihin on jo totuttu. Maan keskiosien sisämaassa lumeton joulu on harvinaista, muttei ennenkuulumatonta. Nyt kuitenkin ollaan leutouden kärkipäässä. Tämäntyyppisiin säihin saadaan Nordlundin mukaan ilmastonmuutoksen myötä myös tottua.

Itsenäisyyspäivää vietetään lämpimässä säässä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomi viettää itsenäisyyspäivää vuodenaikaan nähden erittäin leudossa säässä. Etelä- ja keskiosassa sataa vain paikoin vähän vettä. Maan pohjoisosassa sataa runsaammin, Lapissa sade tulee enimmäkseen räntänä tai lumena. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa kolmesta kahdeksaan astetta ja Lapissa hieman pakkasen puolella.

Lisätietoja pitkän ajan ennusteesta: Ilkka Juga, (09) 1929 3440

Lisätietoja menneestä säästä: Anneli Nordlund, (09) 1929 3505

Toimittajapalvelu/viestintä: (09) 1929 2230, 040 503 5009

Kuluvan talven lumiseuranta: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_165.html

Itsenäisyyspäivän säätilastot: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_43.html

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat osoitteessa http://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutiset/

--
Halojaoston ja ilmakehn valoilmiiden jaoston shkpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [t] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [t] ursa.fi -arkisto (1997-2005)