Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.09.2006


Jaoston sivuilla oleva halo-atlas on aika hyvä paikka selvittää halomuoto-ongelmia.

Näyttäisi, että zeniitinympäristön kaaren maksimimitta (keskuskulmana zeniitin suhteen) on luokkaa 100-120 astetta. Se, kuinka pitkänä kaari näkyy havaitsijan vinkkelistä riippuu auringon korkeudesta. Komeimmillaan ZYK on auringon korkeudella 10-20 astetta. Mittaa on silloin likimain 22 asteen renkaan halkaisijan verran. Toisella tavalla erikoinen ZYK on nähtävissä silloin, kun auringon korkeus on 30 asteen luokkaa (viimeisiä korkeuksia, jolloin kaaren voi vielä nähdä). Heikko läntti aivan zeniitin tuntumassa, ilman selvää kaareutumista.

Se kuinka paljon teoreettisesta maksimimitasta sitten on näkyvissä riippuu taasen taivaalla olevan pilvikerroksen laajuudesta. Oma mutu-oletus on, että vajaat puolet ZYKin esiintymistä yltää maksimimittaan, näistä valtaosa on aika heikkoja tai keskinkertaisia kirkkaudeltaan. Täytynee kotona kaivaa havaintomappi esiin ja laskea piirroksista tarkempi arvio täysimittaisille.

ZYK kuuluu myös niihin halomuotoihin, jotka valokuvissa yleensä näyttäytyvät vaatimattomampina kuin taivaalla. Syy lienee siinä, että ilmiö on diffuusi ja värikäs, mikä on filmille tai digikennolle vaikeammin ymmärrettävää kuin terävä, valkea halo. Tästä on muistaakseni ollut ennenkin puhetta ainakin 46 asteen allasivuavien yhteydessä

ZYKkikuviakin:
http://personal.inet.fi/koti/luuk3/halot/halovalo/index2.html

Hentoisen 22 asteen renkaan alta,
Ismo

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)