Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.05.2006



Moi,

Laurin kysymykseen vastaten...

Kaikki halot ovat polarisoituneita enemmän tai vähemmän. Halon sisäreunan valon polarisoitumissuunta on kohtisuoraan halon aiheuttaman jääkiteen pääakselin eli c-akselin suhteen. Esim. sivuauringon aiheuttaman laatan akseli on pystyssä eli sivuauringon sisäreunan valo on vaakapolarisoitunut. Eli kun poistetaan vaakapolarisoitunut osa sivuauringon valosta sivuauringon sisäreuna näyttää siirtyvän hiukan ulospäin. Tämä on halon polarisaatiosiirros, joka Könnenin mukaan on halosta riippuen luokkaa 0.02 - 0.19 astetta.

Edellisestä voidaan päätellä että 23° ylemmän parhelian (ja myös 23° renkaan lakiosan) sisäreunan muodostaa vaakapolarisoitunut valo (kiteen pääakseli on pystyssä). Sitä vastoin 22° renkaan lakipisteen, 22° ylläsivuavan ja Parryn kaaren sisäreunan muodostaa pystypolarisoitunut valo (pylväskiteen pääakseli on vaakasuorassa). Toisin sanoen 23 yph ja 22° renkaan lakiosan halot käyttäytyvät päinvastoin polarisaatiosuodattimen läpi katsottaessa.

Eli 23yph siirtyy poispäin auringosta kun katsotaan polarisaatiosuotimen läpi kun sen hilarakenne on pystysuorassa (suodattaa vaakapolarisoituneen valon pois). Sitä vastoin 22 kamat siirtyvät pois päin auringosta kun katsotaan suodattimen hilarakenteen ollessa vaakasuorassa. Toisin sanoen polarisaatiolla voisi erotella Parryn kaaren ja sitä paljon muistuttavan 23° ylemmän parhelian. Jos havaitut halot vain on tarpeeksi kirkkaita että polarisaatiosiirroksen havaitsee niissä.

Tosiasiassa 23yph polarisaatiosiirros on niin pieni, että sen näkeminen on lähes mahdotonta. 23yph tunnistus polarisaation avulla toimiikin kieltäen: eli jos siirrosta ei havaita tai se ei ainakaan ole 22 halojen tapainen niin kyseessä on 23 yph. Tämän päivän kokeilun perusteella siirros saattaa kyllä näkyä kuvaamalla. Ainakaan tämän päivän kuvissa siirros ei missään nimessä ole 22 halojen aiheuttaman siirroksen tapainen. Se, onko kuvissa näkyvä pieni "muutos" aito polarisaatiosiirros eikä esim. polarisaatiosuodattimen kääntämisestä johtunut kameran liikahdus on sitten hiukan epävarmaa.

Polarisaatiosiirros on joillakin haloilla sen verran pientä, että sen näkeminen vaatii harjoittelua. Lisäksi halojen tulisi olla kohtalaisen kirkkaita että mahdollisen siirroksen näkee selvästi.

Jos omistat polarisoidut aurinkolasit niin voit kokeilla esim. kirkkaan sivuauringon kanssa. Niiden polarisaatiosiirros on selvä. Pidät laseja normaalisti vaaka-asennossa ja katsot sivuaurinkoa. Nopeasti käännä lasit 90°. Kun toistat tätä tarpeeksi nopeasti näet kuinka sivuauringon sisäreuna liikkuu.

Digikameralla voi kokeilla myös kuvata polarisaatiosiirroksen (se on turhan vaikeaa filmikameralla). Laita kamera jalustaan. Suuntaat sen esim. sivuaurinkoon. Laitat polarisaatiosuodattimen (aurinkolasin) kameran eteen ja otat kuvan. Sitten käännät suodattimen 90° ja otat toisen kuvan. Kun näistä kuvista tehdään jatkuvasti pyörivä 2 kuvan animaatio jossa kuva vaihtuu esim. kerran sekunnissa niin siitä näkee halon liikkeen. Kuvatessa pitää muistaa missä asennossa suodatin oli jotta siirrosta voi päätellä polarisoitumissuunnan.

Ai niin. Eräillä haloilla, kuten 24 ja 35 parhelioilla, polarisaatiosuunta on kallistunut ja niitä kuvatessa myös polarisaatiosuodatin tulee olla kallellaan.

Jarmo

> On Sat, 6 May 2006 18:15:22 +0300, "Jarmo Moilanen"
> <moilanja_at_luukku.com> wrote:
> >23° ylempi parhelia oli parhaimmillaan aika voimakas, joten kokeilin
> >polarisaatiokuvausta. Vaikka kaari ei enää ollut parhaimmillaan kokeilu
> >oli jopa onnistunut ja kaari varmistui 23° ylemmäksi parheliaksi.
>
> Mites tuo 23yp sitten reagoi polarisaatiosuotimeen?
>
> Täällä päin tuo siitepölykehä jatkaa loistoaan. Ei vaan onnistunut
> kuvaaminen, kun pienimmällä herkkyydellä, aukolla ja lyhimmällä
> valotusajalla palaa vain puhki. :(
>
> --
> Lauri
>
>
>
>
> --
> Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)