Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.03.2006



Kyllä näppituntumalta sanoisin että yläpilvinen taivas on ainut ja selvin "oire" haloisuudesta. Talvella tietysti pakkasten jääsumut aiheuttavat melkein aina vähintään raihnaisen pilarin ja/tai ala-auringon.

Monesti auringon nousun ja laskun tienoot ovat hyviä. Silloin voi bongata pilarin horisontin läheisessä yläpilvisössössä ja varsin usein sivuauringon/got. Asuin Oulussa kerrostalossa, jossa näkyi pääosan vuodesta sekä auringonnousut että laskut ja noita pilarin tynkiä ja saurin rähjiä tuli keräiltyä paljon. Nykyään kun asun "maan tasossa" niin ei noita nää! (pitäisi siis nousta vähintään katolle ja sitä en tee enää vapaaehtoisesti sikäli kun sain katon suurella työllä kunnostettua viime vuonna).

22r yläosa voi toki näkyä yksinäänkin, jos pilvialue on rajautunut siten, että muu osa renkaasta jää pois. Mutta usein se kirkastuma on 22 ylläsivuava - taisi minun melko pitkäaikaisessa aktiivihavaintokaudessa 97-n. 2001 olla kolmanneksi yleisin halo (pilari, jota väitetään yleisimmäksi usein oli mun tilastoissa neljäs kilpaillen 22 sivuavien kanssa).

Jotta homma ei mene liian helpoksi, tuolla seudulla lymyää myös 23 ylempi parheelia, joka on kylläkin hiukan erillään 22 kamasta mutta sanopa se sitten jos tuo parheelia näkyy huonosti yksin, että mikä se on. Tilannetta voi myös hämätä, jos paikalla pyörivät 23 parheelia ja 23 rengas tai 22 kaman kanssa yhdessä, jolloin renkaat muodostuvat yhtenäiseltä näyttävän, yleensä diffuusin "pöhöttyneen" halon. Monesti vain ns. hellehalotilanne, siis kuuma päivä, sininen taivas ja siellä väritystä ainoastaan 22 yllärin seudulla niin olen alkanut epäillä 23 parheeliaa. Usein olen nimenomaan helteisen kesäpäivänä tuon 23 parheelian lohkaissut, helteillä vs. pyramidihaloilla korrelaatio? Samalla voi 23 parheelian tueksi yrittää etsiä 9 asteen rengasta, 18 asteen seudun kamaa ja muutakin "odd radiusta", siis pyramidikiteistä aiheutuvaa jonkun muun kuin 22 ja 46-asteen haloja. Sullahan JEH on kupera peili, jolla "tiivistät" taivaan haloja etsiessäsi? Kätevä tapa etsiä heikkoja renkaita ja yrittää bongata ne sitten taivaalta.

          J. Korhonen
          Tukkoisen taivaan alla Turussa

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around http://mail.yahoo.com
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)