Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.12.2005



Anteeksi nyt oikein paljon tästä off-topicista....on varmaan sitten viimeinen.

VEI = Volcanic Explosivity Index

VEI luku (0-8) perustuu purkauksen magnitudiin (volyymiin) ja intensiteettiin (eli purkauspilven korkeuteen). Esim. VEI 4 purkaus olisi volyymiltaan 0,1-1 kuutiokilometriä ja purkauspilven korkeus tulisi olla 10-25 km. VEI:n kohdalla siis tavallaan oletetaan, että magnitudi ja intensiteetti ovat jossain määrin toisistaan riippuvaisia, mutta asiahan ei aina mene aivan noin yksinkertaisesti. Kuitenkin indeksi on suht. ok väline, joidenkin purkausten suuruusluokka eron kuvaamiseen joissakin olosuhteissa.. Pinatubo nyt on vähän siinä VEI 5:n ja 6:n välissä ja Krakatau selkeästi VEI 6. Suuren ja vielä suuremman purkauksen erottavana tekijänä on melko usein purkauksen kesto. VEI 5 luokan purkaus voi pienen hetken ajan olla super-intensiivinen ja nostaa purkauspilven aivan jumalattoman korkealle (Bezymianny 1956), mutta jos sama tahti ei jatku...useita tunteja tai päiviä, niin purkaus tulee samaan pienemmän VEI-luokituksen kuin joku vähemmän intensiivinen, mutta kauemmin kestänyt purkaus (Katmai 1912).

Kyllä, Krakatau oli nimenomaan ilmiönä aivan toista luokkaa. Purkauksena se vastaavasti oli kyllä huomattavasti suurempi kuin Pinatubo, mutta ei mitenkään aivan eri kokoluokkaa. Kuten ameriikkalaiset ehkä sanoisivat, pretty much in the same ball park. Tekijä mikä suurimmalta osalta (maineen muodostuksen kannalta) erottaa nämä kaksi purkausta on se, että Krakataun tapaukseen sisältyi muutama oikein erityisen (historiallisen) raju yksittäinen räjähdys, kun taas Pinatubon kohdalla isohkoja räjähdyksiä oli useita. Muutoin ne ovat kokoluokaltaan aikalailla saman kokoisia.

Kirjallisuudessa annetaan monenlaisia tietoja Krakataun purkauksen volyymista, aina 40 kuutiokilometriin asti, mutta uudemmat tieteelliset lähteet antavat volyymiksi (tiivistämättömäksi) paljon pienempiä lukuja, lähinnä noin 20 km3. Krakatau oli volyymiltään aikalailla samaa luokkaa, ehkä aavistuksen pienempi, kuin lähes kokonaan yleiseen tuntemattomuuteen jäänyt Katmai/Novarupta ignimbriitti-purkaus 1912 Alaskassa, jonka volyymiksi moni lähde arvioi noin 30-35 km3. Encyclopedia of Volcanoes mainitsee yhdessä taulukoistaan Pinatubon purkauksen volyymiksi 4-5 km3 DRE

(Dense Rock Equivalent, DRE arvo tuppaa usein olemaan noin puolet
pienempi kuin arviot, joissa kiinteitä purkaustuotteita ei kuvitella tiivistyneeksi tavaraksi kuten DRE tekee.)

, Krakataulle samainen taulukko antaa 10 km3 DRE ja Katmaille 12. Vertailun vuoksi mainittakoon, että samainen taulukko antaa Santorinin ja Taupon ja Crater Laken DRE volyymeiksi 25, 35 ja 55 km3. Mitä tulee Pinatubon purkauksen volyymiin, niin melkein näyttää kuin Pinatubon purkaus paisuisi sitä mukaa, kun aikaa kuluu. Nyt osa arvioista on jo saavuttanut 12 km3 rajan ja siis suurinpiirtein saman suhteen kuin monien muidenkin purkausten "tiivistetyn" (DRE) ja tiivistämättömän volyymin suhde.

Vertailtaessa Pinatubon ja Krakataun purkauksia on syytä ottaa huomioon, että purkaukset etenivät aika eri tahtia ja että toinen tapahtui maalla, toinen ei.
Pinatubo räjähteli (purkautui) muutaman kerran kolmena päivänä ennen purkauksen huippua, mutta purkauksien voluumit olivat pieniä ja tapahtumat yksittäisiä, vaikkakin purkauspilvet ylsivät hyvinkin 25-30 km:n korkeuteen. Purkauksen maksimi, jolloin noin 90% kaikesta tavarasta puhallettiin taivaalle ja maastoon, alkoi puolen päivän aikaan 15. kesäkuuta 1991ja kesti kokonaisuudessaan 9-10 tuntia. Tästä 2 1/2-3 tunnin ajan Pinatubo raivosi oikein erityisen suurella intensiteetillä. Tämä intensiivisin jakso alkoi ilmeisesti yhdellä erityisen väkivaltaisella räjähdyksellä (tai räjähdysmäisellä tapahtumalla), josta se sitten kiihtyvällä tahdilla kehittyi kohden purkauksen kliimaksia, jonka aikana puolen kymmentä yhtä kolossaalista räjähdystä seurasi toinen toistaan siinä määrin lyhyin väliajoin, että aktiivisuutta saattoi pitää tauottomana purkauksena. Kun tämä jakso oli ohi, Pinatubon vanhaa huippua ei ollut enää olemassa ja vain yksi alueelle asennetuista seismografeista oli enää toimintakunnossa.

Krakataun purkaus eteni aikalailla samalla tavalla, mutta kesti kokonaisuudessaan kauemmin. Se alkoi puolen päivän aikaan 26 elokuuta 1883, jolloin siis ensimmäiset räjähdykset kuultiin mm. Bataviassa.
(Tarkat kellonajat tosin heittelevät lähteestä riippuen..ihme kyllä.)
Jonka jälkeen räjähdykset jatkuivat melko tasaisin väliajoin suurimman osan ajasta (joidenkin lähteiden mukaan noin 10 minuutin välein) ja melko tasaisesti voimistuen läpi päivän, yön ja huipentuen 3:en kolossaaliseen räjähdykseen 27:n päivän aamuna ja aamupäivällä. Minkä jälkeen purkaus hiljalleen hiipui niin, että iltapäivällä kliimaksi oli jo muisto vain.
 Krakataun purkauksen intensiteetistä on hieman hankalaa selvää kuvaa, sillä useat lähteet mainitsevat purkauspilven maksimikorkeuden olleen huomattavasti alle Pinatubon vastaavan. Toisaalta...jo pelkästään pyroklastisten pilvien maantieteellinen laajuus ja jakaantuminen viittaavat siihen, että Krakatau oli suurimman mäjähdyksen tullessa jo niin levinnyt, ettei energia enää suuntautunut riittävän kapeassa keilassa ylös, jotta todella huikeisiin purkauspilven korkeuksiin olisi voitu päästä. Vaan energia saattoi suuntautua melko laajassa keilassa sivulle.

Jos ovatkin Krakataun purkauksen purkauspilvien korkeudet hieman kyseenalaisia, niin ainakin sen pyroklastisten pilvien tiedetään varmuudella yltäneen todella kauas. Ne kun vyöryivät merellä niin, että polttivat ihmisiä kuoliaaksi 40 km päässä lähteestä ja niin, että jopa 65-80 km:n päässä purkauksesta sijainneita laivoja joutui meren pinnalla liikkuneiden tuhkapilvien saartamiksi. Pintatubon pyroklastiset vyöryt eivät tainneet yltää "kuin" noin 20 km:n päähän lähteestä, mutta ne liikkuivatkin maanpäällä. Vesuviuskin sentään pääsi reippaasti yli 30 km:n 79 vuonna, mutta sekin oli suurimmaksi osaksi veden päällä. Noh....Taupon (noin 1800 vuotta sitten) pyroklastiset pilvet ylittivät 1500 metriä korkeita vuoria vielä 40 km:n päässä lähteestä, joten kyllä Taupo on edelleen kuningas...hehheh.

Mielenkiintoinen sivusto krakatausta :
http://drgeorgepc.com/Tsunami1883Krakatau.html

Niin juu, vaikka Pinatubon purkauksesta on helppo saada sellainen kuvat, että se ei räjähdellyt ja että tavaraa vain tuli, niin kyllä siinä oli suurelta osin kyse sarjasta räjähdyksiä. Vain kliimaksin aikana räjähdysmäiset tapahtumat seurasivat toisiaan ilmeisesti niin pienin väliajoin, että sitä saattoi pitää jatkuvana aktiivisuutena. Pinatubon purkausta ei ole mitään syytä väheksyä, se oli erittäin suuri purkaus ja aivan erityisesti sen kulminaatiovaihe oli kohtalaisen lyhyt ja hyvin väkivaltainen sarja räjähdysmäistä aktiivisuutta.

Juu, Krakatau kuului kauas, ehkä kauemmas kuin mikään muu viime aikainen purkaus. Tosin kyllähän esim. Tamboran purkauksenkin väitetään kuuluneen Pekingiin asti....Räjähdysmäisten purkausten ääni tuppaa muutenkin kuulumaan kauas ja vastaavasti saattaa olla melkein äänetön aivan purkauksen välittömässä läheisyydessä. Ihminen vaikka esim. 70 km:n päässä räjähdyspurkauksesta saattaa kuulla purkauksen oikein erityisen mainiosti, kun taas henkilö 10 kilometriä purkauksesta ei välttämättä kuule mitään purkausta. Aika yleisesti joku vähintään VEI-5 luokan purkaukseen liittyvistä räjähdyksistä kuuluu ainakin 1000 km:n päähän....

Tom E.