Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.12.2005


Kiitos Tomille seikkaperäisestä selvityksestä. Menee toki jo vahvasti vulkanologian puolelle, mutta olennaista ilmakehäharrastajien kannalta on, että mikä tahansa tulivuoren purkaus ei saa aikaan niin globaalin luokan valoilmiöitä kuin esim. Pinatubo. Näitä korkean purkauspilven tapauksia tunnetaan kaiketi kohtalaisen vähän.

Joskus meillä on mietitty, pystyisikö Islannin tai vaikkapa Etnan purkaukset  Italiassa tuottamaan meille tulivuorituhkaa niin paljon, että lyhytaikaisia tulivuorivaloilmiöitä näkyisi meillä. Tällöin luultavasti kyseessä olisi ihan yhden parin illan ilmiöt. Mielestäni mitään varmoja tapauksia ei oel rekisteröity. Ehkäpä siksi, että ruskoja ja hämäräilmiöitä  jaostolaiset merkkaavat huonosti muistiin.

Mutta vastaisuuden varalle meillä on Pinatubon ajoilta tallella jonkunlainen  järjestelmällinenkin havainto-ohjelma voimakkuusarvioasteikkoineen olemassa, jos jotain samanlaista olisi tulossa.

Kannattaa varmaan pitää mielessä, kun purkausuutisia seurataan, että joku mittava tapaus voi tuottaa samanlaisen jakson ilmiöitä kuin Pinatubo reilu 10 vuotta sitten.

-VeikkoM-