Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 28.07.2004


@stt 175 4 ko

Suopursuruoste värjää vesiä

 Jyväskylä,
 28. 7.
 (STT)   Tänä kesänä saattaa järvissä uida suuriakin väriltään vaaleasta oranssinkeltaiseen ja ruskeaan vaihtelevia lauttoja. Kyseessä ei välttämättä ole siitepöly tai levä, vaan ilmiön voi aiheuttaa myös kuusen suopursuruoste. Kyseessä ei ole jokavuotinen ilmiö, mutta tänä kesänä runsas kosteus on auttanut suopursuruosteen leviämistä, kertoo Hennamaarit Korhonen Keski-Suomen ympäristökeskuksesta.

Suopursuruoste on loissieni, joka talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Juuri tähän isäntäkasvin vaihtoon ruostesieni tarvitsee kosteutta. Kesän mittaan kuusen neulaset alkavat kellastua, kun niihin kehittyy sienen itiöpusseja. Sateet huuhtelevat näitä pusseja myös järviin ja lampiin, joihin saattaa muodostua hehtaarienkin kokoisia lauttoja.

Ruostesieni ei ole terveydelle haitallinen ja lautat hajoavat tyypillisesti muutamassa päivässä. Runsas itiömäärä uimavedessä voi kuitenkin aiheuttaa allergisia oireita siitepölylauttojen tapaan. Suomen ympäristökeskus on saanut tänä kesänä muutamia yleisöhavaintoja suopursuruostelautoista. Nämä ovat sijoittuneet Keski-Suomeen. Viimeksi ruostesientä esiintyi runsaasti viime vuonna.

#16:22#