Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hämäläinen (kai.hamalainen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.03.2004



Hei kaikille,

Tässä kevään edistyessä on tullut katseltua puiden oksiin syntyviä valorenkaita, ts. oksiin kertyy samankeskisiä valorenkaita, joiden keskipiste on aurinko, ja joita siis katsellaan siten että valon lähde (myös keinovalot hämärään aikaa) on (mielellään) puun tai seinän takana. Minnaertista löytyy maininta s.43-44. Havaitsijan elämää helpottaa, kun aurinko on sopivan / tarpeeksi matalalla.

Korostaisin kuitenkin sitä, että näin keväällä kun nuorten koivikkojen tai pajukkojen oksat ovat märkiä tai jäisiä, ilmiö on erityisen komea, ja valoa heijastavia kaaria voi nähdä yllättävänkin kaukana auringosta, kuin pelkästään lähdes suoraan aurinkoon päin katsottuna. Ne pitää vain osata hahmottaa, eli että kaikki risukon oksat eivät kasvakaan yhteen suuntaan vaan juuri tämä sama ilmiö kummittelee tässäkin taustalla, mutta kaari on huomattavasti suurempi. Myöhemmin keväällä kun puissa on lehdet, tätä ilmiötä ei voi enää nähdä samaan tapaan.

Hauska efekti syntyy, kun tarkastelee ilmiötä ja on liikkeessä samaan aikaan, esim. bussin ikkunasta ja auto kulkee metsikön editse jonka takaa aurinko paistaa. Koska havaitsijan ja heijastavan pinnan kulma muuttuu nopeasti, risukko ikään kuin viuhkamaisesti "aukeutuu" tai "sulkeutuu", riippuen ollaanko tulossa vai menossa "nollakulmaan/kulmasta".

-kh