Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 28.07.2003



Tästä kait voi tulla jotain väri-ilmiöitä veden pintaan?? Timo L.

Suopursuruosteen joukkoesiintymä Keski-Suomessa

 Jyväskylä
 28.7.
 STT   Keski-Suomen ympäristökeskukselle on tullut ukkoskuurojen ja tuulenpuuskien jälkeen lähes kolmekymmentä ilmoitusta järvien rannoille ilmestyneistä värillisistä lautoista.

Nämä maitomaisen vaaleat, punertavat, ruskeat tai oranssinkeltaiset, auringossa öljymäiseltä vaikuttavat lautat todettiin näytteiden avulla suopursuruosteeksi.

  • Kyseessä on kuusen suopursuruoste, joka on sienitauti, kertoo kalabiologi Anssi Eloranta Keski-Suomen ympäristökeskuksesta.

Tällä loissienellä on kaksivaiheinen elinkierto. Sieni talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Alkukesän kosteat olot edesauttoivat tässä isäntäkasvin vaihdoksessa. Heinäkuun puolivälissä saastuneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin kehittyy niin sanottuja helmi-itiöpusseja.

  • Viime viikon voimakkaat kuurot ravistelivat nämä kypsät helmi-itiöt jopa hehtaarien laajuisiksi lautoiksi vesien pinnoille. Samanaikaisesti on tehty havaintoja myös koristeellisista "kultakuusista", jotka ovat näiden ruostesieni-itiöiden isäntiä, Eloranta kertoo.

Suopursuruostelautoista tuli ilmoituksia Kinnulasta, Joutsasta, Jämsästä ja Konnevedeltäkin. Edellinen massaesiintymä Keski-Suomessa oli vuonna 2001.

Ei vaaraksi terveydelle

Suopursuruoste ei ole terveydelle vaaraksi. Puuroinen vesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaista silmä-ärsytystä kuin siitepölylautta, joten keskelle esiintymää ei kannata mennä uimaan. Itiölautat hajoavat normaalisti muutamassa päivässä eikä lauttoja enää elokuun jälkeen esiinny.

Suopursuruoste ei ole myöskään metsätalouden kannalta kovin haitallinen sairaus.

  • Runsaana esiintyessään se kylläkin hidastaa puiden kasvua, Anssi Eloranta kertoo.

Merkittäviä kasvutappioita voi syntyä ainoastaan silloin, jos ankara epidemia vaivaa samoja kuusikoita useana peräkkäisenä vuotena. Kun itiötuotanto loppuu elokuussa, sairaat neulaset varisevat pois. Metsänomistajan kannalta mukava tieto on myös se, ettei saastunut kuusi pysty tartuttamaan toista kuusta. Tämän loissienen tämänhetkiseen elämään kuuluu siirtyä takaisin talvehtimisisäntäänsä eli suopursuun.

Suopursuruoste kannattaa pitää mielessä vuoden lopulla, kun joulukuusen hankinta tulee ajankohtaiseksi.

  • Silloin kannattaa tarkistaa, ovatko kuusen tämän kesän kärkineulaset vihreitä ja hyvin kiinnittyneitä vaiko ruskeita ja helposti varisevia, kehottaa Anssi Eloranta.