Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.07.2003


[ Charset ISO-8859-15 unsupported, converting... ]

> Chilessähän näin (ja kuvasin) noin 50° säteisen kehän, jossa oli
> samanlaista sinista väriä vaikka kuinka paljon. Näistä pilvistä tuli
> vähän sama fiilis

Haiskahtaa hyvin pienelta hiukkaskoolta tyyliin Bishopin rengas. Mita pienempi hiukkaskoko, sita isompi sade kehassa. Kyse on siis diffraktiosta, eri aallonpituuksilla hiukkasen koon ja aallonpituuden suhde on erilainen joten diffraktiomaksimi on eri paikassa (punaiselle suhde on pienin ja siten kehan halkaisia suurin, eli punainen on hehan ulkolaidassa). Minnaertin kirjassa on muistaakseni empiirinen kaava, jolla voi laskea karkean hiukkaskoon. Ellen vaarin muista, niin ensimmainen diffraktiomini (eli kohta jossa etusuunnan diffraktiopiikki loppuu) tulee kulmaan arcsin(3.83*lambda/(2*pi*r)), missa lambda on aallonpituus ja r hiukkasen sade, samoissa yksikoissa.

Tassa tapauksessa minimi olisi siis noin 50 astetta, aallonpituus luokkaa 0.7 mikronia, eli hiukkasten sade olisi noin 0.5 mikronia. (voi olla etta laskin vaarin, tietokoneen laskin on vahan kokko eika jaksa tehda tarkistuslaskua).

Hamarasti muistelen etta Bishopin rengas syntyy noin mikronin kokoluokkaa olevista polyhiukkasista, joten tulos olisi kylla oikeaan suuntaan...

Sininen vari on lahempana aurinkoa mutta nakyy yleensa varsin hyvin koska siniselle valolle diffraktiokeha on pienempi eli sironnut valo on keskittynyt pienemmalle alalle. Vareja voi tietysti syntya myos siten etta hiukkaset absorboivat voimakkaasti tietyilla aallonpituuksilla, mutta lienee ilmakehan valoilmioiden osalta harvinaisempi syntymekanismi, varsinkin kun absorption pitaisi olla todella voimakasta jotta sita merkittavissa maarin tapahtuisi pienissa hiukkasissa.

Timo