Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Krista Vajanto (krista.vajanto_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.12.2002



Pitkä hiljainen kausi johtuu varmastikin siitä, että todellakaan MITÄÄN kiinnostavaa ei ole näkynyt pitkin aikoihin. Mutta ei se mitään. Nyt olisi hyvä aika tehdä havaintosuunnitelmia ensi kesän varalle. Miten olisi strategian luominen virvaliekkeien ja elmon tulien näkemiseksi? Itselläni nämä ilmiöt (mm.) ovat näkemättä, vaikka pallosalama ja auringonpimennyksen varjonauhatkin on tullut nähtyä.

Virvaliekithän näkyvät kansaperinteen mukaisesti soilla tai hautausmailla, joissa on lahoavaa/mätänevää matskua. - Onko kukaan listalaisista koskaan nähnyt virvaliekkejä? Minkälaiset havainto-olosuhteet olisivat parhaat? Tyyni sää? Märkä kesä?Kuinka kirkasta virvaliekin valo on? Häiritseekö vaalea kesäyö tai kaupungin valosaaste? Olisiko paras aika elokuinen tumma ilta, vai vieläkö liekkejä voisi nähdä myöhemmin syksyllä - siis kun on kylmempää ja lahoaminen oletettavasti heikompaa? Onko suotyypillä vaikutusta asiaan? Missä pääkaupunkiseudun liepeillä olisi sopivia havaintopaikkoja?

Entä elmon tulet sitten, jotka perinteisesti on liitetty veneen mastojen ja kirkontornien ilmiöiksi? Liikumme Joukon kanssa paljon merellä kesäisin, ja muutaman kerran olemme (valitetavasti!) joutuneet kovaankin ukkoseen. Koskaan emme ole nähneet mastoissa mitään sähköilmiöitä. Olisiko taas syynä kesätaivaan vaaleus? Vai pitääkö ukkosen olla järjettömän kova tai jotekin tietynlainen? Näkyykö ilmiö edes nykyisissä purjeveneissä, jossa mastot ovat alumiinia? Jos ei, niin mitkä olisivat sopivia korvikkeita? Sähkölinjat? Häiritseekö kaupunkien valosaaste? Missä pääkaupunkiseudulla olisi sopivia mastoja tarkkailtavaksi?

Tässä vähän kysymyksiä, kirjoitelkaapas vastauksia.

Hauskaa joulunodotusta
T: Krista