Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 18.04.2002



 Siitepölykaudesta on tulossa allergikoille melko rankka  Leppä, paju ja koivun kaukokantaumat aiheuttavat jo nyt oireita  Helsinki,
 18..4.
 (STT)
 STT-PIIA LEINO
  Ilma on taas tulvillaan valoa ja pölyjä, ja ainakin pölinää riittänee runsaasti syksyyn asti. Allergikkoja piinaavasta siitepölykaudesta odotetaan nimittäin selvästi viimevuotista rankempaa.

-.Viime vuonna siitepölyä oli ilmassa tavallista vähemmän,
mutta tästä kaudesta on ennustettu vaikeaa tai keskimääräistä. Kasvit erittävät siitepölyä aika paljon, mutta ilmoista riippuu, miten paljon se aiheuttaa haittaa, pohtii tiedottaja Pirjo Hammarberg Allergia- ja astmaliitosta.

Allergiaongelman kannalta paras kesä olisi sateinen, sillä kosteus rajoittaa siitepölyn lentelyä. Myös kevään pakkaset voivat vähentää siitepölymääriä tuhoamalla kasvien kukinnot.

 Allerginen nuha voi aiheuttaa astmaa

Siitepölykausi alkoi muutama viikko sitten lepän ja pajun kukinnalla ja jatkuu pian koivulla. Vaikka koivu ei vielä kuki Suomessa, voivat koivuallergikot saada jo nyt oireita Baltian seudulta kulkeutuvista koivun kaukokantaumista.

Allergiakausi jatkuu kesällä mykerökukkaisten kasvien kukinnalla. Juhannuksen jälkeen kukkivat heinät ja syyskesällä allergikoille viheliäinen pujo.

Siitepölyn aiheuttamat oireet voivat olla moninaisia: vesinuhaa, aivastelua, silmien kutinaa tai kirvelyä. Rille Repo Allergia- ja astmaliitosta kehottaa suhtautumaan allergiseen nuhaan vakavasti.

-.Allergisesta nuhasta kärsii viidesosa suomalaisista,
mutta jostain syystä se on jotenkin väheksytty tauti. Allergista nuhaa pitää hoitaa, sillä on vaara, että se muuttuu hoitamattomana astmaksi, muistuttaa Repo.

 Ristiallergikon ei kannata olla ylivarovainen 

Siitepölyallergioihin liittyy usein ns. ristiallergioita, jotka saavat yliherkän reagoimaan siitepölyn lisäksi valkuaisaineiltaan samantapaisiin aineisiin. Esimerkiksi koivuallergikko voi olla yliherkkä omenalle joko jatkuvasti tai vain koivun kukinta-aikaan.

Allergikoille esitellään usein pitkä lista aineita, joille herkistyminen on siitepölyallergian vuoksi tavallista todennäköisempää. Revon mielestä aineiden välttelyssä ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin.

-.Ruoka-ainetta kannattaa välttää vain silloin, kun se
aiheuttaa reaktioita. Kaikkien mahdollisten allergisoijien välttäminen varmuuden vuoksi on haitaksi jo ravinnon monipuolisuudelle, sanoo Repo.

#03:00#