Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.12.2000



Hei.

Ajattelin muistaessani kertoa teille näkemästäni lentokonesateenkaaresta.  Kyse ei siis ole pilvisateenkaaresta vaan ihan oikeasta sadepisaroissa syntyvästä sateenkaaresta, joka vain näkyy lentokoneesta käsin.

Maan pinnalta katsottuna sateenkaari näkyy usein varsin lähellä ja sirottavat pisarat ovat syvyyssuussassa aika isolla alueella, jolloin sateenkaaresta tulee aika diffuusi, värit sekoittuvat toisiinsa jne., haloista tutun "pintaefektin" takia. Toisin sanoen, lähellä ja kaukana olevien pisaroiden aiheuttama sateenkaari on hieman eri paikoissa.

Lentokoneesta nähtynä kaikki pisarat ovat tyypillisesti kaukana ja vieläpä jotakuinkin yhtä kaukana katsojasta (varsinkin jos katsotaan jyrkästi alaspäin). Tällöin sateenkaari on hyvin teräväpiirteinen ja värit puhtaat. Onnistuin näkemään ja kuvaamaan tällaisen sateenkaarenpätkän lentokoneesta ja meinasi ihan oikeasti tippua leuka lattialle. Ko. sateenkaari näkyi kumpupilvien sadejuovissa ja vilahteli vain hetkittäin näkyvissä, minkä johdosta en valitettavasti saanut kovin hyvää kuvaa kaaresta.

Suosittelen että ne kutka vain pystyvät, pitäisivät silmällä myös sateenkaarta lentokoneella matkustaessaan. Lentokoneesta se on todella näkemisen arvoinen.

/TN