Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Kinnunen (stars_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.09.2000



  Tervehdys,

  Kyseessä on "Tshernobyl-havainto" v. 1986.

  Palasi eilisen TV:ssä olleen Ähtäri-uutisen vuoksi vanhat ajat mieleen. Tilastoissa on kuulemma Ähtärin seudulla kilpirauhassyöpätapauksia muutama kymmen normaalia enemmän.

  Olin palaamassa Tshernobyl-onnettomuuslauantaita seuranneena su-iltapäivänä maalta Valtatie 66:ta Alavudelta Virroille päin kun vastaan tuli hyvin utuista, voisi sanoa sameaa ilmaa. Mikä merkillisintä, ilman kohdalla oli melko voimakas sadekuuro. Tuulilasiin osuneet pisarat olivat odottamattoman suurikokoisia. Ilma oli kaikesta huolimatta siis ruskehtavaa.

  Jälkeenpäin oli mainittu etelämpänä (Latviassa tai Liettuassa) havaitun ns. "ruskeaa sadetta". Tunnistan sateen samanlaiseksi, mikä tapahtui Pohjois-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan rajamailla. Suomesta ei ole kuulunut muilta havaintoja, tiedotusilmastoko lienee ollut syynä. Eilisissäkin uutisissa oli aika yllättäviä asenteellisia kannanottoja, mutta sellaisiahan journalistit tavallaan metsästävät. Säteilytason nousustahan ei ollut 27.4.86 sunnuntai-iltaan mennessä tiedotettu. Monet ihmiset siis altistuivat suoraan sateelle - ehkä viranomaiset vielä pelkäävät joutuvansa vastaamaan tekemättä jättämisistään. Miten sitten sade liittyy radioaktiivisen jodin kerääntymiseen kilpirauhaseen, en osaa sanoa. (Edelleen jyrkät asenteet voivat toisaalta heijastaa Suomessa jotenkin amerikkalaistunutta oikeuskäytäntöä suhteettomine korvausvaatimuksineen. Esim. vaikka veturinkuljettajien ajaminen korvausvastuuseen onnettomuuksista, jotka aiemmin hyväksyttiin inhimillisinä erehdyksinä.)

  Arvelen että ruskea sade syntyy tilanteessa jossa suhteellinen kosteus on lähellä sataa prosenttia, ja syntyy samanlainen "sumukammioilmiö" jota hiukkastutkimuksen alkutaipaleelta asti on laboratorioissa käytetty. Radioaktiivisuuden olettaisin edistäneen pisaroiden kasvua tavallista suuremmiksi (taivas ei ollut mitenkään tumma niin että kohdalla olisi ollut iso kuuropilvi). Tietty epäpuhtaudet sinänsä toimivat hyvänä kiteiden/pisaroiden kasvualustana. Ruskean värin alkuperää ei ole kait selvitetty, ilmeisesti kyseessä oletetaan olevan epäpuhtaudet. Olisin kyllä odottanut nykyään tietäväni aivan uteliaisuuttani minkä kokoiset hiukkaset Suomeen asti ylsivät. Vielähän maastosta voisi löytää Cesiumpitoisia hiukkasia. Jotain sellaista olen kuullut että laskeuma olisi aikanaan laskenut kesämökkien hintoja Virroilla päin, mutta en ole tarkemmin asiaa seurannut.

  Niin - se auto, jolla sateen läpi ajettiin, ei päässyt sitten Finnjetillä rajan yli, koska autosta lähti liikaa säteilyä.

  Vettä on virrannut Vantaassa sitten Tshernobylin - enää ei tarvinne ainakaan miettiä poliittisia intriigejä ennenkuin epänormaalista säteilystä tiedotetaan. Neuvostoliitto on hajonnut (kulissien rapistumista Tshernobyl varmasti vauhditti) - mutta samanlaiset ydinvoimalat toimivat Venäjällä edelleen, onneksi kv. atomienergiajärjestö niiden kuntoa vahtii. Toivottavasti ruskeasta sateesta ei tule listalle enempää havaintoja.

terv.
Timo Kinnunen