Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Piikki (jari.piikki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.08.2000



Tervehdys! Umissa ilmoitetaan alkavaksi uusi projekti. Esittelen sen myös tässä:

Pilvikehiä ei ola havaittu pitkään aikaan. Niinpä olen päättänyt käynnistää projektin, jossa tarkkaillan kehien esiintymistä vuoden mittaan. Havainnoiksi merkitään kaikki täydelliset tai lähes täydelliset pilvikehät. Myöskin yksinkertainen aureola, joka on sisältä valkoinen ja reunasta punainen kehä, tulee mukaan. Punainen (tai ruskehtava) väri täytyy kuitenkin olla näkyvissä, eikä vain pelkkä vaaleus pilvessä. Mukaan otetaan siis kaikki havaitut kehät, joista merkitään seuraavat tiedot:

havaitsija
paikkakunta
päivämäärä
kellonaika
tyyppi (yksinkertainen/ kaksois / kolmois ...)

lisäksi voi halutessaan merkitä muistiin normaalin kehähavainnon tapaan seuraavat asiat:

kehien värit
kehien kirkkaus
kehien koko
pilvityyppi (ylä / keski / ala tai tarkemmin) piirros / valokuva

Havaintokausi voisi alkaa syyskuun 2000 alusta jä päättyä vuotta myöhemmin. Muistin virkistämiseksi kerrottakoon, että kehässä punainen on ulkoreunalla ja koko mitataan sisimmässä kehässä valonlähteen keskeltä ja ulommissa edellisen kehän punaisesta reunasta. Siitepölykehiä havaitaan keväällä sitten erikseen normaaliin tapaan. Lisäohjeita ja havaintokaavakkeita saa jaostonvetäjältä.

Jari Piikki